Den STORA och den lilla.
Julmarknader i Västsverige Antalet julmarknader blir fler och fler och varje ort eller slott har sin egen. |
Den stora marknaden.
Liseberg, Göteborgs stora nöjesfält, har sedan några år sin marknad och denna är ett led i stadens vision om att bli en riktig julstad, med ljusspel, brända mandlar, sjungande julgran och julbelysning som täcker allt från universitetsparken och shoppingstråken till kranarna i hamnen. Jularrangemang av detta slaget brukar ha en tendens att anta vissa kitchiga proportioner, och ett nöjesfält som Liseberg lever ju delvis på sin glättade pastelliga yta och tivoli/sockervaddsandan. Därför begav jag mig till Liseberg för att undersöka hur Nordens största nöjesfält klarar att behålla känsla och kvalitet på sin julmarknad.
Det första man slås av på Lisberg är ofrånkomligen de stora mängderna med julbelysning. Massor av träd har klätts in i ljusslingor och dessa samsas med tivoligittrande åkattraktioner.
Över större delen av nöjesfältet finns mat- och hantverkutställare, handgjord marsipan, fudge (som vi provade och den höll klart måttet!) leksaker, stickade vantar och så vidare. I den övre delen av nöjesfältet, dit en otroligt lång rulltrappa går, finns en designutställning med kända designmärken.
I skapande anda finns en utställning med julgranar som olika kändisar fått klä efter eget tycke. Dessa granar kan man rösta på och det fanns faktiskt några stycken som föll mig i smaken. Gillade bland annat granen där de två tusen kronorna som man fått att handla för till granen hängts upp i sedlar, med förklaringen att man skulle klä granen med pengarna och att de skall skänkas till stadsmissionen om ingen knycker dem. |
Ytterligare någonting värt att nämna är julallsången under söndagarna i december. Eftersom jag besökte marknaden i sällskap med några utländska gäster insåg jag verkligen hur djupt vissa av julsångerna sitter när svenskarna i vår grupp krokade arm till Knalle Juls vals. ”Här var det gran, här var det gran, den finaste i stan till dopparedan...”
Så, för att återknyta tll inledningen. Visst finns en tendens till kitchighet, med alla ljusbeklädda träd och julmusik strömmande från varenda butik. Men dessa ljus gör mig varm i själen när man vandrar omkring i vintermörkret med västkustregn och dimma, och personligen tror jag att en upplyst julmarknad kan lätta upp vintervemodet ordentligt. Det är verkligen inte att förakta när dagarna bara har några timmar av solljus. Dessutom kan man på Liseberg hitta många intressanta hantverkare, både små och större, med varierat utbud och bra möjligheter att hitta ovanliga julklappar.
Alltså: Finns det en kärna av äkta julkänsla och gedigenhet på Lisebergs julmarknad?
Mitt svar är ett tveklöst ja.
Den lilla marknaden.
Nästa julmarknad att besökas är en liten privat julmarknad hemma på en gård i Björnås mellan Varberg och Falkenberg. En gammal väns svärfamilj har själva dragit igång detta för första gången för att det var roligt. Med utgångspunkten att det inte spelar så stor roll hur många som kommer eftersom de gjorde det för att det var roligt blev de glatt överraskade av antalet besökare.
Marknaden är inte stor, den ryms runt gårdsplanen och inne i ett gammalt men nyupptäckt djurstall. Men allt som behövs för julmarknadsupplevelse finns med. Tomten sitter på plats, glöggen och kakbuffén är uppdukad och hantverkare säljer sina produkter, julkärvar, handgjord tvål, fårskinn, dörrkransar och hemmagjort bröd och äppelmos. Även julgranar och kravmärkta produkter från gården finns till försäljning, inte minst den obligatoriska halländska grönkålen, som skall kokas till långkål.
Den som ville kunde även hälsa på fåren med lammungar och hästen vid havrekrubban. Marknaden kan sammanfattas med litet och hemtrevligt och med förvånansvärt många besökare med tanke på att den inte annonserats alls. Förhoppningen är att den kommer att kunna återupprepas nästa år, kanske i större skala.