Skriv ut

Designmarknad i Umeå

Passade under lördagen på att besöka Designmarknaden på Hamnmagasinet i Umeå.
12 maj.
(klicka på läs mer under bilden för att komma till artikeln)

Visiterar.png

 

hannamostrom.jpgDär träffade jag Hanna Moström som tillsammans med Emmy Moström håller i Designmarknaden. Hanna går på Handelshögskolan i Umeå och har sedan jul, tillsammans med en arbetsgrupp, planerat och arbetat inför designmarknaden genom bland annat workshops och marknadsföring.
De har bland annat arbetat för att få unga att våga visa sig, hur man når ut med sin produkt och att våga ta betalt.

Många unga vill visa sig och behov av en designmarknad finns. Tyvärr så är verkligheten så att när det kommer till kritan så är många rädda för att ta steget ut och vara med på marknaden, berättar Hanna.

Närmast efter marknaden blir det uppföljning och utvärdering och förhoppningen är att det ska bli en höstmarknad. Hanna Moström hoppas att denna designmarknad kommer att leda till att de unga, som tagit chansen att visa upp sig, får knyta kontakter i näringslivet.

 

Bland de utställande inne i marknadslokalen hittar jag Maria Lundström.

Maria är 27 år och träslöjdslärare till yrket.Maria1.jpg Länk till Marias hantverksblogg
Det är i hårdslöjden som hon känner säkerheten men hon är även flitig på att sy, virka och sticka.
Hon har slöjdat sedan hon var 7-8 år, inspirerad utav sin syende mor, skapade Maria kläder till sina barbiedockor. Förutom slöjdlärareutbildning så har hon gått kortkurser på Sätergläntan i insjön, Dalarna.

På designmarknaden har hon bland annat sina färgglada krympburkar där en stor inspirationskälla är Jögge Sundqvist sätt att dekorer och ytbehandla. I övrigt finner hon sin inspiration i litteratur, natur, musik och framförallt kreativa samtal med sina skapande vänner. Maria har tidigare deltagit på marknader och tycker att det är trevligt när andra uppskattar ens hantverk och hon ser det som en bonus när någon vill köpa.
Hantverket ger henne möjlighet att få utlopp för sin kreativitet och behovet att skapa.
– Det är spännande, man vet aldrig vad materialet vill, säger Maria Lundström.

 

 

panorama.jpg


Skrivet av Veronica Olofsson
Foto Jonny Nylund