Skriv ut

Designmarknad i Umeå

Designmarknad i Umeå

Under söndagen den 4 maj anordnades Designmarknad på Hamnmagasinet i Umeå.
Ett tiotal kreativa själar hade i prydliga rader ordnat upp sina verk på de små borden. Krokar och skålar i tenntråd, väskor och djur i 70-tals tyger, tryckta t-shirts och bilder, smycken och kylskåpsmagneter.
designmarknad2.jpg

 

designmarknad1.jpg
Solen lyste och svaga vårvindar svepte över utställare och besökare. Tanken med designmarknaden är att lyfta fram oetablerade unga kreatörer, pysslare, designers osv. Det skall vara en portal för inspiration och utbyte utövare emellan. En av dem som nyligt hamnat i textiltrycksbranschen är Klara Andersson. Hon går sista året på högstadiet och började med tryck för några veckor sedan. Här på marknaden visar hon tryckta t-shirts och kuddöverdrag.
Marc Strömberg och Erik kallar sig designers och konstnärer. Deras nuvarande projekt är Umeå loggan vilken tryckts upp som klistermärken och t-shirts.
De vill gärna lyfta fram Umeå som en stad där det händer roliga och viktiga saker. ”Vi måste bara göra det själv” säger Erik med självklarhet i rösten.
designmarknad3.jpgTrots peppen från deras Umeåpatriotiska inställning och DIY-anda känner jag en viss besvikelse över Designmarknaden. Varför var de inte fler? Var befann sig Umeås kreativa själar en dag som denna?
Mångfald och en mix av åldrar i all ära. Men visst har Umeå fler unga? och i så fall, varför var de inte här?

Anna Palm