Skriv ut

Fårfest

Fårfest i Kil Årets fårfest i Kil, Värmland, var en minst lika stor succé som förra året och i år var festen utökad med de nya inslagen fårauktion och utställningen Fårspår i konsten. Höjdpunkten var ändå modevisningen som i år inte rymde alla besökare som ville se kläder och accessoarer med ulltema.

30 minuter före modevisningen skulle börja så ringlade sig kön långt utanför huset i gamla Scanområdet i Kil där fårfesten för fjärde året i rad arrangeras av ideella krafter som brinner för fåret och ullen. När lokalen hade fyllts till sista stol så drog konferencieren och publikuppvärmaren, hemslöjdskonsulent Carina Olsson igång fårauktion. Denna del hade jag sett fram emot och blev faktiskt lite besviken när det visade sig inte vara levande får utan dockor. Jag kan dock förstå det besvärliga att auktionera ut ett finullsfår eller gutefår men det hade varit mycket mer överraskande och kanske lockat dit även publik i gummistövlar. De får som var där fick i alla fall nya ägare och sedan tog modevisningen vid. Jag besökte fårfesten även förra året och blev då imponerad över modevisningen men i år fanns ännu större professionalism i visningen som hade namnet Vadmal, glitter och glamour. Vackra kvinnor i väntade och oväntade klädkombinationer varvads med barn och unga killar som älskades av publiken. Det mest innovativa som visades var kanske bilskraparvanten som kändes som produkten att ge bort till alla pappor i julklapp. En dag på stranden med företrädesvis ullprodukter var en annan rolig idé.

Ull på stranden Ull på stranden Ullsockar

På andra raden satt några av Kils lottor iförda vackra tvådelade militärgröna dräkter. Dessa hyllades under visningen med ett eget nummer som illustrerade en helt vanlig dag hos Kils lottor när Kilssonen Stefan Holm hälsar på och dessa ska imponera på höjdhopparen genom att visa sina egna talanger inom detta. Hur det såg ut kan ni se på bilderna nedan.
Höjdhopp av lottor Höjdhopp av lottor

Modevisningen var hopsatt av Miriam Sköld och konferencier var tovningsexperten Gunilla Paetau Sjöberg. Jag skrev det förra året och jag skriver det igen: Har du något som helst intresse för ull, garn eller får och missade årets fest – åk dit nästa år.
Mia Lindgren