Skriv ut

Flygplatsinredning.

12 Vänthallar i allmänhet andas allt för ofta gammal obekväm design.
Det är trångt och man vill bara att tiden ska rinna iväg så man kan få komma vidare i livet.
Att satsa på dessa utrymmen och göra dem i sig till en upplevelse, ett delmål, är något som Umeå City Airport förstod värdet i.

I och med namnbytet till det mer internationella namnet Umeå City Airport passade de på att göra en rejäl ansiktslyftning. I samarbete med Design Mäklarna har de skapat en vänthall fylld med slöjd, design och skön formgivning. Det är när man ska resa från Umeå med flyg som du får en plötslig nära-slöjden-upplevelse så fort du klivit in genom dörrarna till flygplatsterminalen.

1 22

5 3 4

Det är
S U R O L L E -Jögge Sundqvist som slöjdat trämöblerna i terminalens första del där incheckning och bagageinlämning sker.
Slöjden följer dig sedan genom säkerhetskontrollen i form av träskyltar med välvalda bevingade SUROLLE ord.

7 6 8

 

Väl inne i avgångsterminalen är det Offecct som designat mjuka soffor och de grafiska borden.
Nytt är att ens nära och kära har möjlighet att följa med in i avgångshallen, via säkerhetskontrollen, och besöka restaurangen innan det är dags att vinka av. 

Umeå City Airport lanserar också, som första flygplats i LFV, begreppet ”En grönare flygplats”.  En satsning för att visa på de miljöåtgärder som gjorts och ambitioner för framtiden.
”NOLL – Det är LFV:s mål för utsläpp av fossil CO2 ”

10 9

Inget har lämnats åt slumpen. Inne på toaletterna hänger stora fototavlor ”Sverige från ovan” Lars Bygdemarks flygfotografier från olika delar av Sverige. Att möta slöjd och design på en flygplats är inte något jag inte direkt förväntar mig, att bli överrumplad av den tror jag väcker intresset hos en publik som vanligtvis inte söker sig till slöjden.

Det jag saknar är något för dem som kommer till Umeå. På väg in i ankomsthallen kan man förvisso få en glimt av designen genom glaset in till avgångshallen och den lekhörnan med sina klossar i orange, svart och rött som är mjuka varianter av soffborden men mycket mer bjuds ankommande inte på i röran vid bagagebandet.

Visitationen gjordes den 22 januari 2009
.

Veronica Olofsson