Skriv ut

Från Krystis till kultur.

serie2.jpgFrån Krystis till kultur.

Då jag den senaste tiden inte riktigt hunnit skapa något själv tänkte jag ta mig iväg på någon utställning eller liknande för att skaffa mig inspiration. Göteborg bjuder ju på en del intressanta evenemang. En massa saker kom dock emellan men till sist öppnade sig en chans. Det jag sedermera fastnade för var en serieutställning på Galleri Cosmopolitan.


Den 8 mars var jag sålunda och besökte en av Joakim Lindengrens utställningar i Göteborg. Det är väl här jag på något sätt borde relatera mitt besök till det faktum att det även var Internationella kvinnodagen då. Men det kan jag inte för att jag är en dålig människa. Vem Joakim Lindengren är kanske kräver en liten utvikning. Lindengren har varit publicerad sedan 1980-talet i Sverige. Tidiga serier handlade bland annat om Svenska småbils- och rusdrycksförbundet samt den mycket frisinnade Krystmarodören (en personlig favorit). Han serier syntes då bland annat i Elixir och senare i tidningar som Pyton. Det intressanta med Lindegrens tecknande är att han gått från ovanstående figurer, som är baserade på verkliga personer, till att teckna sitt alter ego Kapten Stofil. Stofilprojektet har sedan utvecklats och omfattar nu ett flertal produkter och framförallt attityder. Jag märker alltmer hur kverulanten inom får näring för varje nummer av Kapten Stofil som jag läser, något som jag ännu inte vet om är bra eller dåligt. Lindengren tecknar även serier som återfinns i Faktum. Faktum säljs i Göteborg till förmån för hemlösa.

serie3.jpg

Men vad gör då Kapten Stofil? Den gode kaptenen/Lindegren är världens främste bakåtsträvare. Han kämpar mot moderniteten och för den goda ordningens bevarande.  Detta innebär bland annat att han klär sig i så kallade kisstofflor, kofta och att han tar tag i och åtgärdar alla yttringar av ungdomligt oförstånd som han kan tänkas stöta på. Det är i korthet kaptenens verksamhet. Det handlar mycket om att spela på attityder och på mängder på kulturella referenser. I ett nummer av tidningen utsätts han för ett stylingförsök av Fab 5, men lyckas dock avvärja detta fruktansvärda hot med superhjältekollegan Lädernuckans hjälp.  Istället för deodorant kan man använda en blandning som exempelvis innehåller vätska som silats genom fimpar lärde jag mig i det numret av tidningen.lindengren.jpgag pratade med Joakim Lindengren på utställningen och frågade hur han upplevde intresset för hans serieskapande. Han menade att intresset för Kapten Stofil växer och att tidningen samt albumen är efterfrågade. Samma sak sa Ingemar Bengtsson som driver Optimal press som ger ut en del av Kapten Stofil. Lindengrens äldre serier är fortfarande populära, men det är stofiltemat som tilltalar en större publik, menar Bengtsson. Är det månne 70-talister som tröttnat på sin normlösa uppväxt som köper?


Förutom tidningen finns det även Kaptens Stofils egna fickludd (så att byxor inte ska kännas för nya och på så sätt otäcka), svagdricka, möskaser (som jag inte riktigt blir klok på) och annat till försäljning. Givetvis finns det även ”reklam – nej tack” dekaler också. Det går att förlora sig i en hel stofil-subkultur om man så vill.
Jag uppmanar sålunda alla slumrande kverulanter att beställa en prenumeration på Kapten Stofil!


Hemsida:
www.kaptenstofil.net


hjalteskrivet.jpg

Joomlas felsökningskonsoll

Session

Profilinformation

Minnesanvändning

Databasfrågor