Skriv ut

Galleri Utås

Galleri UtåsGalleri Utås

I en gammal ladugård norr om Örnsköldsvik ligger Galleri Utås. Lantligt röda byggnader med vita knutar ger associationer mot tradition och historia. Inne i ladugården har väggar och golv målats vita, endast några få spår skvallrar om vad lokalen tidigare använts till. Det gamla kobåset har med åren förvandlats till en stilren utställningslokal och butik.

Galleriet innehåller två avdelningar. En avdelning med tillfälliga utställningar och en galleributik med utställning samt försäljning av måleri, skulptur, glas, keramik, textil och design. Margareta Olofsson driver galleriet och väljer noggrant ut de konstnärer som skall få ställa ut. Utställarna kommer från skilda platser och får under en begränsad period möjlighet att visa sina verk i galleriet, samtidigt som de ges plats att sälja verken i butiken. På så vis är även butiken i ständig förändring.

Margon Lindberg
Margon Lindberg


Vid besöket är det sista dagen för Margon Lindbergs skulpturer att visas för publiken på Galleri Utås. Margon Lindberg arbetar bland annat med cross over av teckning, foto och skulptur. Hon ser inga genregränser eller hierarkier mellan konst och hantverk. Ibland använder hon sig av loppisfynd som i konstverket förvandlas och sedan kommer ut i helt ny tappning.


Margon LindbergAnna Palm