Skriv ut

Habu textilies – från New York till Borås

IMG_7176Vid höstens vävmässa i Borås var ett av de intressantaste och mest exotiska inslagen, och utan tvekan det mesta långväga, ett företag som heter Habu textiles. Företaget som kommer ifrån New York, valde att komma ända till Borås och vävmässan efter att även ha besökt en mässa i Paris och därför kunde samordna resorna.

 

 

 

 

 

 

Habu textilies är ett företag med en tydlig inriktning på kvalité och unika textilier. Takako Ueki, som driver företaget, föddes i Osaka flyttade senare till USA där hon lärde sig väva. Hon kom att starta Haby textilies och öppna en verkstad och en utställningslokalen som ett sätt att föra in japanska stilideal i amerikanskt textilt tänkande i stickning och vävning.


Idag har Habu en lokal i New York med verkstad och visningslokal. Där visas dels stickade och vävda textilier, var och en unik och dels Habus egna garner.

Och just garnerna är vad som gör Takakos företag speciellt. Kanske är det något av världens mest exklusiva garner och kostar därefter men också så gott som unika i sitt slag. Vad som speciellt gjort företaget känt är dess garner som innehåller metalltrådar. Rostfritt stål eller koppar i kombination med textila fibrer såsom ull, silke eller bambo, blir tillsammans extremt tunna garnerdär 14g garn kan mäta närmare 300m. Men även material såsom hampa, rami och papper i olika former är vanligt förekommande.

IMG_7248

Hur är det då att sticka med ett garn som innehåller ståltråd? I skrivandets stund har jag ännu inte hunnit provsticka det garn i rostfritt stål och silke som jag inte kunde motstå att köpa. Däremot bjöd Takako på gott om tillfällen att känna på färdiga plagg av garnerna. Då ståltråden är oerhört, nån tiondels millimeter, så upplevs den inte som hård vilket man lätt kan tro. Men den ger onekligen en viss stadga till det färdiga plagget och en möjlighet att böja och forma det färdiga objektet.

Så med risk för smygreklam, så vill jag faktiskt rekommendera att om man någonsin stöter på en monter där Takako från Habu textilies säljer sina garner, stanna till! Det är väl värt en pratstund, lite garnklappning, och kanske unna sig en liten spole av något av de mest exklusiva garner som finns.                                                                                                       

Skrivet av:
Lillemor Elfgren
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Lillemor Elfgren