Skriv ut

Jessica Johannesson

introbild


”Hon skriker inte så mycket längre, men ibland längtar hon så innerligt” är titeln på Jessica Johannessons utställning på Mora Bibliotek & Kulturhus. Vernissage 22 december.

 

 

 

 


Jessica Johannesson ställer ut sju verk, med titlarna;

”Om sanningar som inte kan berättas”
”Hon skriker inte så mycket längre men ibland längtar hon så innerligt”
”Svarta hjärtan/kärlek eller en icke existerande vänskap”
”Rest”
”Försoning”

”Det är för tidigt att längta tillbaka”
”(Hem)längtan Hemlängtan”

Jessica Johannesson säger att huvudinriktningarna i hennes konstnärskap är dels det skulpturala, dels det textila hantverket – men textilt hantverk i dess traditionella form är knappast det första man kommer att tänka på när man ser hennes verk.

rest

Ofta formas textilen till något som påminner om organiska strukturer och former. Något som lever, bultar, pulserar, växer och ibland brister. Hårda men sköra ytor som spricker upp, rämnar, när trycket blir för stort och kontrollen är omöjlig att hålla.

svarta hjartan

Många av verken gestaltar en mänsklig skörhet och sårbarhet. Mycket handlar om kontroll och avsaknaden av kontroll, menar Jessica. I hennes verk ser jag en spänning mellan det sköra, livs levande och de yttre former som man försöker pressa in levandet i; mellan de starka krafter som ryms inom en människa och försöken att behärska dessa krafter, något som ofta resulterar i ett förkvävande, förminskande, förtryckande. Och ändå finns den där innerliga längtan kvar någonstans innerst inne.

om sanningar

Utställningen pågår 22 december 2012 t.o.m. 8 februari 2013Mora Bibliotek & Kulturhus

Läs mer om Jessica Johannessons HÄR

Skrivet av:
Hanna Widman
channah.net