Skriv ut

Julmarknad i Olofsfors

eldkorgVissa marknader är lite mer speciella än andra. Inte nödvändigtvis av anledningen att man säljer bättre där, även om det alltid är ett plus. Det kan vara att den är väldigt bra anordnad, har ett väl uttänkt urval av utställare eller är i en mysig miljö.


IMG_8359Julmarknaden i Olofsfors har jag bara stått på i två år, i helgen och året innan, men den tillhör den kategorin marknader. En som känns lite speciell. Sen kanske det beror på att jag personligen har en svaghet för Olofsfors bruk som besöksmål och miljö. Vem faller inte för en bruksmiljö som man har lyckats hålla levande och anpassa efter nuet med ateljéer, hantverksbutiker och byggnadsvård såväl som moderna arrangemang?
Julmarknaden under första advent, 26-27 november, var som vanligt välbesökt. Olofsfors bruk kan ibland tyckas ligga lite avsides några kilometer utanför Nordmaling men har istället styrkan av att ligga mitt emellan Umeå och Örnsköldsvik. Vilket också märktes bland utställarna såväl som besökare vilka kom från båda områdena.
Det märktes att arrangörerna hade tänkt efter i vilka utställare de tackat ja till. Kvalitéen bland hantverket var god, med allt ifrån stickade strumpor till högkvalitativ knivslöjd.
Och inte att förglömma, de konsthantverkare som håller till året runt på bruket! Paret Linda och Mattias Baudin, glasblåsare respektive konstsmed, höll såväl butiken som smedjan öppen.

IMG_2419

Premiär var det också för Bruksgruppen. Ett initiativ av Stefan Markström, Carolina Linné och Sofie Weibull, alla verksamma konstnärer och konsthantverkare i manufaktursmedjan, som vill skapa ett skyltfönster och galleri. Bruksgruppen ligger i anslutning till Byggnadsvårdsbutiken vilket kommer att göra öppettiderna mer generösa. Planen är även att bjuda in andra konstnärer och konsthantverkare att medverka under kortare eller längre perioder.

Nu är ju Olofsfors julmarknad redan över för i år, men för de som har möjlighet så rekommenderar jag verkligen ett besök nästa år!

LOGO-2F

Skrivet av:
Lillemor Elfgren
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Lillemor Elfgren