Skriv ut

Julmarknad på Gammlia

Tomtar av Bildhuggarn
December är månaden då marknadsborden fylls. Trots snö, halka och kyla ställer hantverkare upp och besökarna är inte färre för det. Föregående helg anordnades julmarknad på Gammlia i Umeå, och även om det i år firades 20 års jubileum så var det mesta sig likt med tunnbröd och godsaker i mängder, stickat, täljt och smitt.

 

Men inget ont i det, marknaden brukar vara uppskattad hos både besökare och utställare och vad jag fick intryck av var det även så i år. Ett 70-tal utställare och hantverkare fanns på plats varav de flesta befanns sig ute i kylan bl.a. syntes, Bildhuggarns stora träfigurer alldeles utanför ingången till Västerbottens museet och inte långt därifrån presenterades Inger Ögrens smycken tillverkade av gamla bestick. Några hade ur min synvinkel turen att få sitta inne i värmen. En av dessa var den ideella föreningen Asylgruppen som sålde egentillverkade väskor, plånböcker och praliner för att få in pengar till verksamheten. Vid ett annat bord sålde Åsa Bergqvist handtillverkade böcker, ett hantverk som blir allt ovanligare idag. Några böcker var små nog att passa som örhängen.

Jag kan inte mer än att hålla med om att marknaden på Gammlia är trevlig, men kanske främst för att tillställningen är just på museiområdet. 32 tusen besökare beräknas ha funnits på området under de två dagarna. Det är en plats att mötas på, fika, titta runt och ha det bra.

Bestickringar av Inger Ögren Bokörhangen av Åsa Bergqvist.

Asyl

Hemslojden Inne

Julmarknaden ägde rum den 6 och 7 december på Gammlia i Umeå.

Anna Palm