Skriv ut

Kärlekens magi och ritualer

Kärlekens magi och ritualer
Brudklänningar från slutet av 1800-talet

Länsmuseet i Varberg visar under sommaren utställningen Kärlekens magi och ritualer, en svindlande färd från flirt till brudsägnen.

Bröllopet har i flera hundra år haft en central roll i livet och vari det man strävat efter att uppfylla. Vilket det än idag kan vara inom olika kulturer, även om det idag har mattats av i västvärlden.

Bröllopet har också haft olika innebörd under olika århundraden. Bonden ville förr gifta bort dottern rikt och helt till någon som stod i högre rang än han själv. Lika så var det inom de högre stånden att man gifte bort sin dotter till en man i samma stånd som man själv eller högre. Bröllopet handlade inte ofta om kärlek utan om att familjen skulle få något i utbyte och mannen var inte sällan äldre än flickan ibland upp till 10 år äldre.

Idag är ett giftermål inte alltid självklart, om du inte vill gifta dig så behöver du inte och gifter du dig så gifter du dig (oftast) för att du älskar din nästa och blivande. Självklart finns det undantag och i andra kulturer fungerar det fortfarande som det gjorde i Sverige för över hundra år sedan, att man inte själv väljer vem man ska gifta sig med. Giftermål i dagens olika kulturer är något man skulle kunna skriva en avhandling på, men det tar vi nog en annan gång. Men generellt i västvärlden är det fritt att välja vem man vill leva sitt liv med, som gift eller ogift.

Något som är säkert är att bruden alltid har varit den som stått i centrum. Det är henne man får smycka och pryda och hennes klädsel har förändrats mycket det senaste århundradet. Från svart till vitt och från att helt täcka kroppen till en mer avklädd lock.

I utställningen visas brudklänningar från slutet av 1800-talet och fram till idag. Det visas
brudkronor, tårtdekorationer, underkläder, foton, linneskåpet som förr skulle vara välfyllt och mycket mer. I utställningen finns också en brudklänning designad av Patricia Trambevski, klänningen är draperad på dockan och gjord till utställningen som en framtidens brudklänning.
  
Framtidens brudklänning, design Patricia Trambevski 

 


Brudklänningar 60-talet Brudklänning 70-tal Brudklänningar 90-tal
                         Tårtdekorationer  Brudkronor

Utställningen visar fram till den 7 september på museet i Varberg.


Hillevi Svensson