Måjhtelidh -att ha i minnet
Samiska veckan smygöppnade på Västerbottens museum i Umeå med tre vernissager under lördagkvällen. ”Måjhtelidh -att ha i minnet”, samisk slöjd av Max Lundström och Jon Utsi. ”Åtta årstider”, Fotografier av Torbjörn Jakobsson. Samt invigning av det skogssamiska vistet på Gammlia området. |
Årets Samiska vecka pågår från den 28 februari till den 8 mars på Gammlia i Umeå.
Det är ett fullspäckat program som den tionde upplagan av Samiska veckan bjuder på.
Veckan inleddes med tre vernissager under lördagskvällen och intresset var stort, närmare 150 besökare gästade premiärvisningarna.
Måjhtelidh -att ha i minnet.
För första gången visas Jon Utsis och Max Lundströms Samiska slöjd i samma utställning.
I denna utställning får man uppleva samiska konsthantverkstradition med anda av nutid.
Jon Utsi kommer från en släkt med starka band till det samiska hantverket, duodji. Jon arbetar främst i renhorn och björk och återupptar den gamla traditionen med djurmotiv i sitt hantverk.
Max Lundström kommer från Volgsele och är heltidsslöjdare. 2008 fick han Västerbottens läns landstings Kulturstipendium. Han har utvecklat den traditionella samiska slöjden och har en stark känsla för material, form och funktion.
Utställningen ”Måjhtelidh -att ha i minnet” finns att besöka fram till den 13 april på Västerbottens museum i Umeå.
”Åtta årstider” är en Foto utställning av Torbjörn Jakobsson.
Torbjörn har under ett år följt den unga samiska familjen Rehnfjell i Tärnafjällen under de åtta årstiderna som präglar renskötseln. Bilderna är i storformat och Torbjörn Jakobsson visar på ett mycket levande sätt familjens nära arbete med naturen. |
|
Utställningen ”Åtta årstider” finns att besöka fram till den 19 april på Västerbottens museum i Umeå.
Det skogssamiska vistet, en timrad skogskåta som byggts av Jörgen Stenberg, invigdes och finns beläget längst upp på Gammliaområdet. Vistet ingår nu i det permanenta friluftsområdet och kan besökas året om.
Visitationen gjordes den 28 februari 2009. |