Skriv ut

Murens magi -en utställning av Kjell Engman

 

100_0024.JPG När man går in genom porten till Bastion Vita munken slås man av kylan och
den fuktiga luften. Jag ryser lite i mina sommarkläder. Valven är mörka och fylls av musik från flöjt och munjiga omväxlat med elktronika ljud. Inspirationen till glasföremålen är tydlig och påminner om den svunna tiden på fästningen och närheten till havet.

100_0069.JPG Bastion Vita munken inrymde på 1600-talet kanonrum, förådsutrymme och en skyddad båthamn. Kjell Engman har länge fascinerats av Varbergs fästning och bastionerna med de mörka rummen och de murade valven och utställningen är gjord för bastion Vita munken.
Glasföremålen har trots sina storlekar en känsla av att vara fjäderlätta. Formen och ljuset tillsammans med musiken som akustieras av valven ger varje föremål sin skugga och plats i utställningen.
Nere i den skyddade båthamnen känner jag havslukten och det vindar i100_0047.JPG mitt hår trotts att portarna är stängda. Ljud från kluckade vatten och skrikande måsar gör verklighet av gestaltningen av havet och djurlivet.

Kjell Engman är fascinerad av att utforska vad som händer inom ett objekt när rummets atmosfär tillsammans med musiken och ljuset och bilderna absorberas och återspeglas i objektet. Han menar att glaset är ett så levande material att det ger en sällsynt möjlighet till olika tolkningar. Kjell Engman har arbetat som glaskonstnär i 30 år och är verksam vid Kosta Boda glasbruk.

Jag tycker verkligen att Kjell Engman har lyckats fånga den historiska känslan i utställningen och det är en utställning väl värd att se.

100_0050.JPG 100_0032.JPG 100_0049.JPG
100_0079.JPG 100_0059.JPG


Skrivet av Hillevi Svensson