Skriv ut

Raine Navin och Gunilla Skyttla.

Bara tanken på Raine Navin och Gunilla Skyttla ger mig ett leende på läpparna. Raine och Gunilla sprider glädje, värme och kärlek omkring sig som om det hade ett magiskt pulver som de kastar över människor i sin närhet.

Tyvärr var jag inte hemma när invigningen av Raines och Gunillas utställning i hamnmagasinet i Varberg var den 6 juni och fick tyvärr inte träffa dem den här gången, men jag skyndade mig dit för att se utställningen så fort jag bara kunde.

Raine Navin och Gunilla Skyttla är två textilkonstnärer från Kalmar. Med en bakgrund i hemslöjdens vackra bruksföremål och med utbildning på Konstfack under 60-talet spränger de gränser och prövar nya möjligheter. Ingenting är skräp, allt har ett värde och kan ges en ny mening. De vrider och vänder på saker och ting och med nya kombinationer kan de göra de mest fantastiska konstverk.
Att spränga gränser och leka med ord är lite av Raines och Gunillas signum.

3.jpg
6.jpg
Ränderna går aldrig ur. R.N Snorre fjong R.N

För den som aldrig har sett en utställning av Raine och Gunilla eller aldrig har träffat dem, kanske det är svårt att föreställa sig och förstå min förtjusning av dem.
Jag glömmer aldrig första gången jag träffade Raine och Gunilla. Först fick vi se Raines textila cirkus, Gunilla var också med förstås.
I sin resväska hade Raine de mest underliga sakerna. Bilden av när Raine sätter en stickad dambinda som han hittat på loppis på huvudet försvinner aldrig, eller när han skickar runt en ask med en nagelkaka i, ja du läste rätt en kaka gjord av avklippta naglar.
Usch och fy, men vad roligt, vem skulle komma på att göra något sådant? Jo Raine…
Gunilla skapar hjärtan på alla möjliga vis. Det har hon gjort i 30 år. Gunilla vrider och vänder på hjärtat, en symbol som för oss flesta står för kärlek och omsorg, så också för Gunilla. Olika hjärtan för olika skiftningar i livet.

När jag går och tittar på utställningen kan jag liksom se Raine och Gunilla framför mig och i konstverken. Se hur de har tänkt, även fast det bara är min tolkning av dem. Och leendet sitter där på mina läppar när jag går därifrån.

Är du i närheten av Varberg i sommar så rekommenderar jag varmt dig att se utställningen. Utställningen är öppen 6 juni – 10 augusti, i Hamnmagasinet.

Självklar identitet
2.jpg
4.jpg
5.jpg
Självklar identitet. R.N Rosen hjärta G.S
Självklar identitet. R.N Skär och kär G.S
Hillevi Svensson