Skriv ut

SKRÄDDARSYTT -svensk couture idag

guldpodiet.jpg
Fredagen den 8 juni, den sista helgen som textilmuseet i Borås hade uppe utställningen Skräddarsytt – Svensk couture idag, var jag där och tittade. Utställningen var ett samarbete mellan Göteborgs skrädderiförening och Textilmuseet i Borås. Utställare var 27 skräddare från olika delar av Sverige och varje utställare visade 3 kreationer var.

 

 

 

När man tänker på couture ser man ofta framför sig de stiliga klänningarna på Nobel middagen. Glitter och vackra tyger med stiliga skärningar.

Men couture eller skräddarsytt kan vara så mycket mer. Bröllops och festklänningar såklart, men tänk att du får just det där jobbet du drömt om och måste ha en snygg kostym eller dress som sitter sådär perfekt på just dig, utan det där vecket mitt på ryggen eller de för långa byxorna som mamma får lägga upp hemma på hushållsmaskinen. Då är skräddaren ett måste. Visst det kostar att få en kostym uppsydd men det är värt varje krona. Du får en kostym uppsydd efter dina personliga mått, med mönster och modell efter din och skräddarens överenskommelse.

Utställningen på textilmuseet visade på plagg för flera olika tillfällen. Bröllopsklänningar, festklänningar, kostymer, kappor, historiskt inspirerade klänningar och mer vardagliga plagg. Materialen var främst i naturmaterial så som bomull, ylle, siden, linne och skinn. Både fantasifulla och klassiskt stiliga skärningar med rätt material ger plaggen det där lilla extra.

Vill du hitta just ”din skräddare” kan du besöka skräderiförbundets sida. Länk
Det är en gemensam hemsida för de skräddare som är medlemmar i Svenska Skrädderiförbundet.

 

Detaljskjorta.jpg

klannning.jpg

guldpodiet.jpgSkrivet av Hillevi Svensson