Skriv ut

Stora Nolia mässan 2009

bagskytte Norrlands största mässa har öppnat och säger sig ha något för alla och givetvis var vi där för att se vad evenemanget bjudet på i slöjd, konst och designväg.

Mässområdet på Nolia fältet är gigantiskt, det är det första jag konstaterar. Förutom mässmontrar stoltserar Nolia med ett gediget program med stora namn som; Martin Timell, Sandra Dahlberg, Markus Fagervall, Malin Moström och Ara Abrahamian.

Direkt innanför entré C, området är så stort att det finns tre ingångar, hamnar jag i trädgårdsområdet och får genast syn på två effektfulla stubbar i rostig plåt av I & I Christina Prütz och står i Trädgården i Ursvikens monter (nr:1001). Området består av små oaser av uterum som får en att vilja satsa helhjärtat på trädgårdsdesign.

roststubbar vaxtdesign

Vidare kilar jag snabbt förbi husvagnar, bilar och garageportförsäljare och tar sikte på mässhall 4 där bland annat konst, inredning, hantverk och sömnad inryms.
Med sina 850 utställare är mässan uppdelad i produktområden som konsumtion, framtid, fritid, industri, hantverk, hälsa och ungdomsland för att nämna några.

majs1 majs2

De flesta har prövat att sätta ihop ostbågar till en jättelång genom att slicka på ändarna och sedan klämma ihop dem. Konceptet är den samma, produkten heter Safe, Learning, Fun och är majsbaserade, cylinderformade, giftfria bitar som kan komma att konkurera med pärlplattorna framöver (hall4, monternr: 419).

mjuksten På symaskinsfronten är det maskiner som syr själva som fortfarande är
hett på marknaden. Digitalfoto förs över till maskinen och en broderad bild växer sakteligen fram. Hallen bjuder på det man förväntar sig, en salig blandning av hårt och mjukt hantverk samt material till att slöjda själv. I hall 2 som inriktar sig på bland annat inredning hittar jag dessa mjuka stenar i ull från Emosa (hall 2 monternr: 248:14)

I år har Nolia även satsat på att få tillbaka det genuina hantverket som i många år varit försvunnen från denna mässa. I år har mässhall 3 vikits åt det renodlade hantverket och hittar jag  kläder, keramik, sameslöjd, tovade tomtar, skinnvaror, snidat och täljt som stolt samsas med levande slöjdare i vad man kan kalla ett hantverkets återkomst.

hantverkshall
oddstorteig textilinredning


Betyg på mässan:
Svidande entrépris men man kommer över det när man dras med in i inspirationen och nyfikenhet bland den mångfald i varor som bjuds ut. Så överlag en bra mässa som verkligen har något för alla.

Lördagen den 1 augusti 2009 då visitationen gjordes besöktes mässan av totalt 12.972 personer.

Mässfakta
Datum och plats
1-9 augusti 2009
på Nolia i Umeå

Öppettider
kl. 10.00-18.00 alla dagar

Läs mer: HÄR
....
Entrepriser
Vuxna: 80kr
Ungdom 15-18 år: 40kr
Barn 7-14 år: 20kr
Barn under 7 år: Gratis
Vipband 9-dagarskort för ungdom 15-18 år: 120kr
Veronica Olofsson