Skriv ut

Tjolöholms Slott

Tjolöholms Slott

Tjolöholms slott
Jag tänkte här berätta lite om min arbetsplats sen ett år tillbaka, för att slå ett slag för att våga inspireras av det borgerliga sättet att betrakta design och inredning (då i historisk och inte nutida partipolitisk mening). Mörkt tungt trä och mycket textilier är ju inte något som i svensk inredning brukar betraktas som ideal, men på Tjolöholm kommer det till sin rätt på ett elegant och ofta mycket intressant och spännande sätt.
Slottet ligger på en halvö söder om Kungsbacka, med utsikt över Kungsbackafjorden. Det byggdes under 1800-talets sista år av grosshandlarparet Dickson från Göteborg. James Fredrik Dickson dog i blodförgiftning 54 år gammal medan arbetet med huset pågick. En mycket tragisk historia, där det sägs att han rund under fötterna efter en glad festkväll skulle utbringa en skål ståendes med ena foten på bordet och den andra på stolen och ramlade i golvet, där han skar sig på lite krossat glas. Han lindade om såret med cigarrpappret och aluminiumomslaget från champagnekorken. Blodförgiftningen var ett faktum, och han avled bara några veckor senare. Hans hustru Blanche byggde färdigt slottet på egen hand, och hon var en kvinna med skinn på näsan. Arkitekten, Lars Israel Wahlman arbetade hårt med att tillfredsställa hennes önskemål, något som försvårades av att hon också ändrade sig en del under resans gång.

Tjolöholms slott
 Huset går i elisabetansk stil, engelsk 1500-talsstil. En del av denna byggnadsstil är att huset ska kännas som att det vuxit upp ur marken. Att det har lyckats bevisas av att man som förstagångsbesökare får fundera både en och två gånger innan man hittar ingången till slottet! Ett annat typiskt drag för den elisabetanska stilen är de otaliga djurskulpturer och sniderier som finns i huset, både verkliga djur och sagofigurer.
Vad som verkligen är utmärkande med slottet är det genom byggnadsstilen ser gammalt ut, samtidigt som byggfrun var mycket medveten om tidens moderniteter, och dessutom hade råd att betala för dem. Således finns både centralvärme, hårtork, vattentoaletter och duschar i huset.

Plus en dammsugare. Den vägde ett ton, drogs av en häst och parkerades utanför huset varje fredag. Slangarna drogs in genom fönstren på varje våningsplan. Alla dessa moderniteter kostade en förmögenhet, men de var tillverkade för att hålla. I förhallen finns en vattenklosett som är sedan slottets uppförande. Den används fortfarande emellanåt, men frågan är vad som händer om en packning går sönder. Några att byta med går inte att få tag på.

Varför är då Tjolöholms Slott av intresse för en nutida slöjdare? Av två anledningar.
För det första, så genomsyras slottet av en mycket hantverksmässig anda. Arts and Crafts – inspirationen är tydlig, allt är gediget, det går inte att hitta några slarviga skarvar eller ogenomtänkta placeringar. Som exempel kan de vackert utsirade gallren som döljer varmluftskanaler element och de arbetade öppna spisarna.

För det andra, så är huset inrett med en fantasi som är betydligt mer slöjd- än designinriktad i sin direkthet och lust att smycka. Ofta vad jag skulle benämna väldigt ”down-to-earth”. Djurskulpturerna är inte alltid vad man skulle kalla regelbokssmakfulla, men de är fina, utsökt snidade, och utplacerade där det fanns yta. Mattan i salongen är grön, färgen avpassad för att låta gräsmattan fortsätta in i rummet, vilket är precis vad den gör när man drar ifrån skyddsgardinen och ser trädgården utanför. Fruns skrivrum är inspirerat av Shakespeare, inte subtilt utan väldigt påtagligt genom att väggarna kläs med träskulpturer av olika figurer ur En midsommarnattsdröm.

I detta rum finns också en i mina ögon mycket ”slöjdig” lösning: När man började bygga upptäcktes det att arkitekten räknat fel, och under golvet på skrivrummet fanns ett tomt utrymme på ca två m2. Man satte ner en liten trappa dit, och sen kunde frun använda det som medicinskåp för arbetarna på godset. En rolig historia och ett spännande rum, något man tyvärr inte får besöka under en ordinarie visning.

Om man inte har tid/råd/möjlighet/lust etc. att ta sig till norra Halland för att beskåda slottet, så kan jag rekommendera Galenskaparnas film The Castle Tour, där Peter Rangmar som välvillig och engagerad guide visar runt turister på slottet på ett gallimatiasspråk av sällan hört slag. Vad som sägs kanske inte ger så mycket klarhet, men man får faktiskt se de flesta interiörerna. Dessutom kommer delar av SVT:s julserie om Selma Lagerlöf att spelas in på slottet.

Skrivet av Petra Svensson