Skriv ut

Tovningsakademin

dorren I Langska Huset i Visby träffas en gång i månaden medlemmarna i Tovningsakademin under tre timmar för att vidareutveckla sitt skapande.

Det är Hemslöjdsföreningen som står bakom Tovningsakademin som startade 1998. Det är en vidareutbildning för dem som har grunden i tovning från t.ex. folkhögskolenivå och vill växa vidare i sitt skapande. Inträdeskravet är en bred grundkunskap i tovning och en vilja att vidareutvecklas med ullen som skapandeområde. Även medlemskap i Hemslöjdsföreningen är ett krav.

Akademi betyder fördjupa sina kunskaper och i denna konstellation finns ingen lärare utan alla har ansvar för sin och konstartens utveckling.
Deras tidigare skapande projekt resulterade i en uppmärksammad utställning ”Rent grått” och utställningstemat har sedan vidareutvecklas i nya initiativ.
När vi är på besök så är deltagarna mitt inne i en uppgift där en form ska tolkas över till ull och kombineras med metall och/eller Gotländsk lera. Färgpaletten är begränsad till svart, guld och grått och här är det ullen som är underlaget till metallen och leran.

hjarta snurra
litenren ren

Deltagarna tycker att detta forum fungerar som en kreativ motor och ett bra sätt att få inblick i vad som händer runt om. De menar att arbetar man ensam hemma blir man lätt lite avskärmad.
De flesta i akademin har sitt arbete med ull som en sidoinkomst men när en av kvinnorna uttryckte sig såhär;
-Jag tovar för själslig överlevnad snarare än ekonomisk.
förstod jag att hantverket har en mycket speciell roll i deras liv.

hammar material


För att öka medvetenheten och ge möjlighet att inspirera både sig själva och andra har Tovningsakademins medlemmar arrangerat Tovningssymposium. Första gången var 2003 då de bjöd in inspiratörer och lärare från olika delar av Europa. 2008 var det dags igen och KreaTov 08 gick av stapeln och lockade ett sjuttiotal deltagare från elva länder.
I Tovningsakademin är man med så länge man vill och att döma av kreativiteten och framtidsplanerna så är den här för att stanna.

Läs mer om tovningssymposiet 2008 här:
Länk

Besöket på Tovningsakademin gjordes den 25 april 2009 Veronica Olofsson