Skriv ut

Vävdesign i Cyberspace

 

fasticyberspace På Café Station i Umeå var det under torsdagen den 15 januari vernissage för utställningen Cyberspace. En liten lokal med mörka väggar och dov belysning. Läraren Karin Wallin välkomnar och berättar att Vävdesign är en fristående kurs som ges av Umeå Universitet och där inga förkunskaper krävs för att vara med.

Vissa läser kursen enbart för skoj skull, andra arbetar eller läser andra kurser parallellt, men flera är mitt i en lärarutbildning och har textil som en av inriktningarna.
Studenterna har under ett antal veckor arbetat med enskilda projekt med Cyberspace som övergripande tema. Sedan har studenterna själva fått välja ett undertema.

Ulrika Olsbänning har utgått ifrån sina två syskon som är utspridda i världen. Kontakten mellan syskonen förs just nu via Internet och i mattorna har hon illustrerat personerna. familjemote
.
iwear
.
Malin Marteliusson har haft It-mode för kvinnor som utgångspunkt och sedan designat mobil-, data-, och tangentfodral utifrån vad hon menar är ett mer ”kvinnligt och feminint uttryck”. Hon gillar Apple och har döpt kollektionen till ”Iwear”. Tekniken hon använt sig av kallas Sniljeväg och materialet är organza.
–Kursen har varit väldigt utvecklande och rolig! säger hon och hoppas på att kunna fortsätta att utveckla sitt textila skapande i framtiden.
Anna-Karin Svensson har som tema ”The Future” och utifrån det formgivit mattor med sina framtida barn Klara och Kalle i åtanke. Hennes medvetna val att arbeta med det könsstereotypa syns tydligt i färgval och form, Kalle får en blå ryamatta och Klara får en rosa trasmatta i slarvkjäll.
thefuture
.
natverket Johanna Höglund har vävt en trippelväv där silvertrådar löper genom alla tre lager med punkter som markeras via en knapp. Hon förklarar att hon fått inspiration till verket genom att tänka sig cyberspace som en plats full av nätverk. Via datorn länkas människor samman i en annan dimension.
-Konstgjort men ändå inte. Man är där men ändå inte.Anna Palm