Skriv ut

Vågbrytarnas designutställning

skulptur.jpg
Designutställning


Under ett år har ungdomar med särskilt intresse för konst och design fått möjlighet att studera vid KFUM:s designutbildning.
Snart är terminen slut och Vågbrytarnas designutbildning visar stolt upp sina verk i en utställning.

Eva Hellqvist är kursföreståndare och lärare vid designutbildningen, hon berättar att utbildningen funnits i sju år och är ett komplement till de vanliga skolorna. Här går de som inte kan eller inte känner sig hemma i den vanliga skolan.
Vad som sker under detta år är mycket upp till eleverna. Varje år har skilt sig från varandra.
– I år har många varit intresserade av måleri och då har vi arbetat mycket med det.


veraoteresa.jpg
I ett samtal med två av eleverna, Teresa Jacobsson 19 och Vera Berkelder 15 år uttrycks en otrolig glädje och tillfredställelse kring arbetet med konst. De framhåller båda den personliga utveckling som det egna skapandet ger men även hur viktig gruppen är. Tillsammans går de igenom skapandeprocessen, med allt vad det innebär av motgångar och missnöje men där viljan att kämpa sig igenom alltid finns närvarande.
– Det här är inte som en vanlig skola. Hit går man för att man vill lära sig, inte för att man måste.
Båda två vill de fortsätta att utvecklas inom området och även om måleri är det som gör dem lyckligast just nu så inser de att det finns så otroligt mycket mer inom konstvärlden de vill lära sig.


Eva Hellqvist och hennes elever arbetar efter filosofin ”learning by doing”. Det teoretiska bakas in i det praktiska arbetet. I block på tre veckor fokuserar de på olika tekniker och uppgifter. Parallellt med detta håller många på med egna projekt. Utställningen visar prov på flera av dessa uppgifter, de har bl.a. använt sig av en krokiteckning för att sedan gör en målning, utifrån en form som de tilltalats av har de sedan designat en väska, från gamla kläder och annat har de tillverkat tofflor.
tofflor.jpg
lampor.jpg

Dagarna startar alltid med teckning som Hellqvist menar är den teknik som lägger grunden till skapandet men fungerar även som uppvärmning för dagens projekt. Längs väggarna i utställningen ligger en mängd blyertsteckningar och på golvet projiceras ett bildspel med kroki/modellteckningar.

Eleverna har under året arbetat med allt från teckning till, skulptur, till att designa egna lampor. Intresset för måleri syns tydligt i utställningen där väggarna är täckta med tavlor. Utställningsrummet är välarbetat och en svart bård kring väggarna håller ihop de olika delarna i utställningen.

På frågan vad som är konst, utbrister Teresa Jacobsson spontant
– Mitt liv är konst! och det syns att Vera håller med.
De lyser om dem och det lyser om den konst som de och deras klasskamrater skapat.

Anna PalmBesöket i designutställningen gjordes den 5 maj.