Presentation av bloggare

Skriv ut

Elina Holmgren, blogg v.37

Elina Holmgren
Vad är samtida hemslöjd?

Går det att definiera hemslöjd utan att referera till en förindustriell kultur? Finns det produktionsmetoder och förhållningssätt som är mer karakteristiska för hemslöjd än andra? Och vilka är hemslöjdandets drivkrafter i ett samhälle där prylar redan finns i överflöd?

Jag heter Elina Holmgren och studerar på Konstfack vid institutionen för textil och min inriktning på utbildningen är hemslöjd. Mitt arbete innefattar att undersöka, synliggöra och berätta om den samtida hemslöjdens kunskapande och förhållningssätt med målet att positionera hemslöjd som samtida kulturform. Parallellt med studierna driver jag företaget Slöjd-lab som bland annat säljer det undersökande arbete jag bedriver i föreläsningsform. Jag är tidigare utbildad inom traditionell slöjd på Sätergläntan, Hemslöjdens Gård och är sedan två år tillbaka medlem i slöjdgruppen Slöjdkollektivet.
Skriv ut

Amanda Köhlmark, blogg v.36

Amanda Köhlmark, blogg v.36
Hejsan!
Amanda Köhlmark heter jag. För tillfället trängs jag och min sambo i en liten etta i Norrköping och jag är verkligen glad att jag hamnade här!
Studerar vid Linköpings universitet, ett program som heter Kultur, Samhälle, och Mediegestaltning (180p).
Jag är främst intresserad av textilkonst, i stort sätt allt kopplat till nål, tråd, och tyg men även mixed media, foto och film. Därför blir det en salig blandning i mitt skapande. Organiserat kaos är ett av mina favorituttryck!

Titta gärna in på http://okashii.blogg.se för att se mer av vad jag sysslar med.
Skriv ut

Familjen Spännar, blogg v.35

Familjen Spännar, blogg v.35
Familjen Spännar består av Jan, Malin och dottern Kerstin 2,5 år. Vi är en glad familj som tycker mycket om människor, friluftsliv, dans, svamp, fotografi, stickning, snickring, mat, husfixning, folkmusik, gitarrspel med mera med mera.
 
Jan har en teknisk licentiatexamen i mätteknik och jobbar på Banverket i Borlänge. Stickar gärna för små tröjor till Kerstin. 
 
Malin jobbar med vattenvårdsfrågor på miljövårdsenheten på Länsstyrelsen Dalarna. Greps av slöjddjävulen först efter att ha flyttat ifrån sina händiga föräldrar.
Skriv ut

Lillemor Elfgren, blog v.34

Lillemor Elfgren

Vem är jag som blivit utsedd till bloggare vecka 34?
Jag heter Lillemor Elfgren, är 27 år gammal och bosatt i Vännäsby, ett litet samhälle utanför Umeå.

Jag arbetar främst i textil. Även om det ofta känns viktigare att få arbeta med färger, former, strukturer och mönster än ett bestämt material.

Jag är utbildad till historiker men textilarbetat har alltid legat nära hjärtat. Med mammas vävstol som klätterställning som liten är det kanske inte så konstigt att jag 2006 startade mitt eget företag, Limmo-design, där jag säljer egendesignat och egentillverkat textilhantverk.
Jag arbetar nu andra sommaren som stugvärd på friluftsmuseet Gammlia i Umeå, och mina inlägg kommer därför att bland annat handla om att slöjdande i en sådan miljö.
 
Skriv ut

Kerstin Andersson Åhlin, blogg v.33

Kerstin Andersson Åhlin 

Kul att bli inbjuden som bloggare!
Jag brinner för slöjden och jobbar för slöjden varje dag. Hur jag kan göra det? Jo, jag har hållit på länge, länge – gått på HV, jobbat som hemslöjdskonsulent, hemslöjdschef, projektledare, koordinator för stora slöjdutställningar och nu är jag generalsekreterare på Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, ja det har jag varit ganska länge i och för sig.

Just nu har jag min sista semestervecka och jag hade tänkt att den här sommaren skulle bli en riktig slöjdsommar för min del. Det har blivit lite sisådär med den saken, men en del broderande har det i alla fall blivit.

Jag efterlyser slöjden, den nya slöjden, tolkad utifrån traditionen med dagens tidstämpel. Var är den? 

Skriv ut

Johan Trolin, blogg v.32

Johan Trolin


Jag är en självlärd (trä)slöjdare som gillar att försöka utmana gränserna för vad som går att uttrycka med slöjd. Jag gillar att göra saker som provocerar, lekfulla saker och ibland traditionella saker. Det är intressant att lära sig grundtekniker för att sedan använda de teknikerna i nyskapande slöjd, försöka att hitta nya bruksföremål, alltså nya användningsområden där det går att tillverka saker på ett slöjdigt sätt som har en funktion i dagens samhälle. Jag tycker också om att försöka säga någonting med min slöjd, ibland balanserar jag på gränsen till konst, tror jag. Det får väl ligga i betraktarens öga att avgöra. 

 

I mitt huvud just nu är frågan: Ska jag utbilda mig till slöjdlärare i Linköping i höst? Det och ett ungdomsläger där jag ska undervisa i lite slöjd surrar just nu i huvet, och kommer att ge avtryck här i bloggen.

Skriv ut

Lisa Tagesson, blogg v.31

Lisa Tagesson.


Mitt namn ar Lisa Tagesson. Jag ar 27 ar gammal och studerar vid HDK Steneby tillhorande Goteborgs Universitet. Jag laser masterutbildningen: Tillampad konst och formgivning, inriktning: Textil-klader-formgivning med forvantad examen nasta var.
 
Jag har varit handledare for Unga Slojdare vid ett flertal tillfallen. I varas bloggade jag for Kravallslojd, da angaende min utstallning pa Kaleido konsthantverk i Uppsala. Denna veckan ska jag beratta om min nuvarande gastateljevistelse pa kulturcentret: TCG Nordica i sodra Kina.

 

Lisa Tagesson
Skriv ut

Lina Odell Järlemyr, blogg v.29

Lina Odell Järlemyr, blogg v.29

Jag heter Lina Odell Järlemyr, är en 28 årig dalkulla men är sedan 4 år tillbaka bosatt i Karlshamn i Blekinge. Jag är gift och har två barn, Lo på 3 ½ och Inez på 1 år och 4 månader. Mitt största intresse är att skapa i textila material, men har även börjat intressera mig för skrotslöjd och trä.Jag har gått diverse skräddar utbildningar i danmark men har även hunnit med två år på Sätergläntan i Insjön, det var också där jag träffade min man Martin som gick smide och trä. Själv gick jag båda åren på sömnad. Jag är nu igång med att starta eget företag till hösten, vi får se hur det går,....