Skriv ut

Gå en Tantkurs

 

tant12012 är tantens år.
Under hösten 2011 började tanten att florera i medier och på bloggar och under våren har tanten fått flera böcker, tv- och radioprogram tillägnad sig. 70- och 80-talister tar sig entusiastiskt an mor- och farmödrarnas ideal.

Nu ges möjlighet att gå Tantkurs och lyssna på Tantföredrag för att lära känna tanten inom dig.
Det handlar om resurssnål hushållning, om att vårda det man har och om att visa omsorg och avsätta tid till vardagens göromål. Att, med förklädet på, baka kakor, sylta och safta, mangla och vika har blivit en utpräglad livsstil att identifiera sig med. I bloggvärlden syns detta tydligt där småblommiga vaxdukar och pelargoner är vanliga inslag.

elina holmgren häller saft foto heliga hembygd1Tantkurs
Bor du i Skövde med omnejd har du under hösten möjlighet att lära känna tanten inom dig tillsammans med andra på Tantkurs. Under fem onsdagskvällar kommer tantusiaster i alla åldrar att fördjupa sig i konsterna att sylta, mangla och baka, på schemat står också strumpstoppning och täljning av bakredskap.

De klassiska tanterna - i form av äldre kvinnor - har länge varit osynliga och samhällsnyttiga i det tysta. Dessa tanter har sedan länge insett värdet av att återanvända och ta tillvara på de resurser som finns. Det kan vara alltifrån att ta tillvara på matrester till att skapa nytt av gammalt. En hållbarhetsideologi som värnar om både människan och miljön. Vi vill nu lyfta fram deras ovärderliga kunskaper till nya tanter - gamla som unga, kvinnliga som manliga. Alla kan vara en tant!
Läs mer HÄR

skarab

Hur mycket tant är du?
Mia Lindgren och Elina Holmgren berättar i P4 Morgon Skaraborg om "tant-kursen" där du lära dig bli en äkta tant som tar tillvara, syltar, saftar och stoppar strumpor.
Lyssna HÄR


Tantföredrag

Den 17 september kan du lyssna till Fatima Bremmer författare till boken De sista tanterna på Redbergs Teatern i Göteborg

Läs mer HÄR


Lästips

• De sista tanterna: från husmor till modeikon, av Fatima Bremmer och Magnus Wennman, Bokförlaget Forum

• Supertanten: För dig som redan är en och för dig som vill bli, av Elin Ek, Förlag Bonnier Fakta

• Tanten, vem är hon?: en (t)antologi, av Marianne Liliequist, Karin Lövgren, Borea Bokförlag

Mer Tantläsnig finner du HÄR

Skrivet av:
Elina Holmgren