Skriv ut

Silke av spindeltråd och Arachne

spindelsilke
Mytologin spinns nu samman med samtiden när en textil vävd med trådar av silke från över en miljon av Madagaskars gyllene orb spindlar tagits fram.

Nedan får du en uppdatering i mytologin och en bakom-kulisserna titt på den nutida versionen av Archanes gobeläng.
 


 

 
Arachne är en karaktär ur den Grekiska mytologin. Enligt sagan är hon en flicka som bodde i Lydien, men förargade gudinnan Athena genom att skryta över att ha vävt en gobeläng som sades vara vackrare än något som gudinnan kunde väva.
Arachne var en ung flicka, på blott sjutton år, som bodde i Lydien, som var ett land mycket känt för sina fina purpurfärger och sina skickliga vävare, dock var Arachne de bästa av dem. Hon hade bättre fantasi i sina verk och hennes kamrater avundades henne. Hon tänkte ut en plan, att väva en gobeläng som skulle bli hennes mästerstycke. Gobelängen föreställde gudarna, och deras historia, och bland motiven såg man Poseidon i sin vagn, Demeter, gråtandes över sin Persefone, och många andra motiv. Ryktet om den fantastiska gobelängen spreds från by till by, och från stad till stad. Archane blev så pass stolt och högfärdig över den beundran som mötte henne, så att hon skröt över att ingen annan, inte ens Athena kunde väva något vackrare.


Arachne-byMattHughes1Detta rykte nådde även den stora Athena, som bestämde sig för att träffa flickan, och se på vad hon kunnat åstadkomma. Så en vacker dag uppenbarade hon sig, mitt på torget i den by som Arachne bodde i, på två långbord låg gobelängen som alla tyckte var så märkvärdig, Arachne böjde knä inför gudinnan, lite ångerfull av vad hon tidigare sagt. Athena sade "Res på dig, min tös, och visa vad du har vävt". Arachne reste sig och gick långsamt bakom Athena längs gobelängen och beskrev vad hon skapat. Athena blev förskräckt när hon såg mästerverket, hon hade trott att allt var överdrifter, och att Arachne, om hon visat sig värdig, skulle kunna bli hennes lärjunge. Istället fann hon en gobeläng, långt mycket vackrare än någon hon skulle kunna skapa. Eftersom hon, liksom alla Zeus barn, ärvt hans svartsjuka, så kunde hon inte hålla raseriet tillbaka, hon slet och rev i gobelängen tills det bara fanns trasor kvar av den en gång så vackra gobelängen. Archane, som sett allt det här rusade ut i skogen och hängde sig i sin gördel, Athena som rusat efter hittade henne, en död gestalt som förlorat allt hon satte värde på.

Athena skämdes över vad hon gjort och gick fram till liket och rörde vid det lätt. Hon sade "Fortsätt att väva min tös, men nu får du väva alldeles ensam. Din tråd kommer att bli tusen gånger finare, och tusen gånger så elegant, men mycket få kommer att stanna för att se på dina verk, och ingen, misstänker jag, kommer någonsin att jämföra dig med oss odödliga". Och ur Archnes klädnad kröp en liten spindel ut och började genast att spinna sig en silkestråd.

Källa: wikipedia.org


Få en bakom-kulisserna titt på den nutida versionen av Archanes gobeläng. Hör historien bakom och skapandet av denna bländande textil-den enda i sitt slag i världen gjord av trådarna av silke från över en miljon av Madagaskars gyllene orb spindlar.Denna spektakulär och mycket sällsynta textil finns nu att beskåda på American Museum of Natural History i Grand Galleri. Hör Dr. Ian Tattersall, intendent, på avdelningen för antropologi vid AMNH, samt Nicholas Godley, co-skapare och ägare av sidenet tillsammans med sina partner Simon Klienter resonera kring detta sällsynta arbete.

.


För mer information besök http://www.amnh.org

Tack till Silje Andersson för tips om film länkarna.

Skrivet av:
Veronica Olofsson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Veronica Olofsson