Skriv ut

Att slöjda är att umgås.

kulturungdom slojdFör mig är slöjd och hantverk ännu ett sätt att umgås, och olika sätt att umgås är potentiella sätt att förändra. KulturUngdom arbetar vi med utgångspunkt i vad unga personer vill göra, vilka behov som finns för att kunna skapa och vara kreativ, utöva sin konstform och formulera sitt sammanhang.



 

Inom just slöjd och hantverk har vi medlemmar som arrar Slöjdläger, trycker kalendrar, driver slöjdklubb, fixar utställningar och broderar frågor till offentliga rum. Bland annat. Här finns plats för fler och mer, att hitta vad som är kul, relevant, intressant och på riktigt viktigt – det vill vi att ni ska formulera. Konkret: målgrupp 13-30 år i Västra Götaland.

slojdideturne
Slöjdidéturnén
stannade till i Mellerud och täljde figurer ur rotsaker, 9 feb 2013.

På KulturUngdom är handens kraft och slöjdens verk ett sätt; att umgås, som ett sätt att konkretisera eller formulera det som inte är handfast. Vi kan påverka samtalen och riktningarna med händer, nålar, verktyg. Att metodiskt låta en tråd bilda öglor eller systematiskt se små bitar av trä landa på golv eller koncentrerat lägga remsor av papper i mönster är att låta uppmärksamheten riktas och på samma gång ge rum för tankarna och samtalen att ta andra vägar.
konst aktivism
Från den interaktiva utställningen KONST+AKTIVISM – Get artivated!
Göteborgs Konsthall, 10-25 mars 2012.

Att i de här andetagen också arbeta med samhällsfrågor, och politik, är oundvikligt: det som berör är det som berör och just nu är det mycket som berör: det är nog alltid så. Tillgängligheten på information och möjligheten att agera direkt och digitalt förändrar därtill både diskussioner och rörelsers rörlighet snabbt. Här behöver olika röster, och många perspektiv, vara närvarande. Här behöver olika typer av periferier ses till – om det så är landsbygd, socialt utanförskap, normbrytande sammanhang eller andra typer av utkanter som korsar eller borde korsa centra. Om det så handlar om folkkulturer och rörligheten, inte det statiska, i dem. Eller om det handlar om ägande av uttryck och frågor, vilka som tar sig rätten att formulera historia, samtid, senare.

Jag heter Stina Nilsson och jobbar som ungkulturkonsulent på KulturUngdom: en ideell förening som praktiserar och teoretiserar brett kring konst, kultur, delaktighet och inflytande – tillsammans med unga kreatörer och arrangörer runt om i Västra Götaland.

Skrivet av
Stina Nilsson.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
www.kulturungdom.se