Skriv ut

Avtryck Festival

logga hel
Politiska intryck, samhälleliga uttryck, konstnärligt påtryck, kreativitetens uppryck! Avtryck Festival är ett engagemangstivoli och ett kluster av aktiviteter som lördagen den 30 augusti 2014 intar Skövde Kulturhus med omnejd.

 

 

 

I samarbete med Kulturhuset Skövde och KulturUngdom fortsätter konstnärsduon Jåanna Andreasson och Julia Berg Oskarsson sitt arbete som startade under Almedalsveckan 2013. Verket därifrån berör vad politiken gjort för intryck på dem och som en fortsättning vill vi tillsammans med er utforska begreppet avtryck. Vilka avtryck vill ni lämna, i politiken eller till eftervärlden? Vilka intryck vill ni ta vara på här och nu? Fokus ligger på att lyfta gestaltningar av det ni gör, era aktiviteter eller frågor satta i en form som passar ert arbete. Festivalen är alltså inte ett forum för att marknadsföra organisationer rakt upp och ner, vi vill ta det ett steg längre och låta konsten, kulturen och kreativiteten visa vad ni vill säga. Och låta detta möta andra som deltar samt en allmänhet på plats.

Stina Nilsson, landsbygdsutvecklare i Sjuhärad och 10417454 636395646459805 1373902682435494642 nungkulturkonsulent på KulturUngdom berättar att på KulturUngdom är de flera ungkulturkonsulenter som arbetar med olika konstformer, ofta i egna spår och ofta tillsammans. Just nu väver de samman slöjd, konst, foto, text och har med utgångspunkt i dessa arbetat fram konceptet Avtryck. Avtryck handlar om att på olika sätt undersöka vilka spår vi som engagerade, skapande, kreatörer, idépersoner, människor gör. Och vilka intryck, uttryck och påtryckningar vi möts av och berörs av.

Den 30 augusti blir det Avtryck festival i Skövde, arrangerat av konstnärerna Julia Berg Oskarsson och Jåanna Andreasson tillsammans med KulturUngdom, Skövde kommun och ett blandat gäng med samhällsintresserade avtryckare. Ur KulturUngdoms perspektiv är detta ett av många sätt att fånga upp tankar och samla människor i en lös form och med en hyfsat tydlig inramning. Ett av många sätt att umgås med de vi inte automatiskt ser, i en form vi inte själva kan arrangera.

Stina Nilsson skriver; En utgångspunkt i arbetet med detta är hur det är omöjligt att som människa inte göra avtryck, i stort och smått, det vi gör nu spelar roll framåt och det vi gör hänger samman med något som funnits, tänkts, gjorts förut. Än tydligare är kanske avtryckens roll nu när det lackar mot riksdagsval. Att göra avtryck är också att vara i sammanhang, att tillsammans med och vid sidan om andra människor, natur och värld lämna spår och trampa upp stigar. Just oundvikligheten i hur alla, om en så vill eller ej, gör avtryck är triggande. Och värt att vrida på, värt att möta, hur ickeval och försök att passa in i olika former av normer och mallar också är att göra avtryck, en kommer inte undan – allt spelar roll och därför spelar politik – också partipolitik – roll. Om det kan vi prata, i det kan vi agera och det vill vi alltså undersöka när konceptet Avtryck rullar vidare. Följ gärna med, ta konceptet och gör processen med oss!

Länkar:
Avtrycks facebooksida
Om avtryck på KulturUngdoms hemsida

Skrivet av:
Kravallslöjd och Stina Nilsson.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..">Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
www.kulturungdom.se