esselde – nytt e-zine om hemslöjd
Första numret har temat hemslöjd och nationalism. esselde testar teorier, vänder och vrider på ämnen och försöker förstå vad vi egentligen pratar om när vi pratar hemslöjd och vad vi gör när vi gör hemslöjd. Redaktör för esselde är Mia Lindgren.
esselde har som ambition att vara en karta för att kunna ana samband, men också en yta för att få ur sig det som känns angeläget och oyttrat på andra platser. Zine-namnet esselde är lånad från Sophie Adlersparre, en av 1800-talets viktiga och mycket energiska feminister. Esselde var, med kvinnohistorikern Louise Waldéns ord, både en pennans och nålens kvinna.
Hur ser svensk hemslöjd ut?
esselde#1 sätter på sina 40 sidor perspektiv på temat hemslöjd och nationalism och tar dig genom halm, feminism och motstånd. Får dig att förstå att sämre än hemma kan man icke ha de. esselde undrar hur hemslöjdsrörelsen kan göra upp med sitt nationalistiska arv och Isak Bergström från Folkmusiker mot främlingsfientlighet samt Charlotte Hyltén - Cavallius, fil dr i etnologi och forskningsledare vid Mångkulturellt centrum, svarar i zinet på frågan. I detta första numret undersöker slöjdare och skribenter olika perspektiv på temat hemslöjd och nationalism. eselde finns tillgänglig gratis via iBooks eller som pdf dess hemsida. Här följer några smakprov ur zinet, som gör sig bäst att läsas i sin helhet.
För att utreda hur svensk hemslöjd ser ut ställde redaktör Mia Lindgren frågan till deltagare på en feministisk halmworkshop i Göteborg och på en täljkurs i Skövde under hösten 2014. Tankar och åsikter om hur svensk hemslöjd ser ut skrevs ner och användes som utgångspunkt på en workshop i Stockholm för att tillverka svenska hemslöjdsföremål.
Bredängssöm – Karin Sterner
I förorten Bredäng utanför Stockholm hittades år 2012 ett sömnadssätt som numera kallas "Bredängssöm". Den första fyndplatsen är troligen i ett hus byggt 1969, där M.E. Lindén
bodde vid tiden för fyndet. Den i broderi oskolade Lindén har utvecklat sömmen med olika typer och tjocklekar av garn som ger ett karaktäristiskt utseende och ett broderi innehåller ofta uppemot 30 olika färger och garner. En egen söm, en från vår ort, vår bygd, hembygd hemsydd. Påkommen samtidigt som någon annan gjorde det samma, i en annan del av världen, i en annan tid.
Ingen fitta - ingen nation...
Inom handarbete blandas nytta med kreativitet, som i nationalismen stiliseras till äganderätt. Handarbete utforskar, nationalism exkluderar. Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin har fått sällskap av Tant Strul – Förenande Progressivt Hantverk.
esselde #1 är en elektronisk tidning, ett E-zine, utgiven januari 2015. Redaktör Mia Lindgren. eselde finns tillgänglig gratis via iBooks eller som pdf på hemsidan www.esselde.se
Skrivet av
Veronica Olofsson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.