Skriv ut

Hantverk är skit!

Hantverk är skit! Just det; Det tar vår TV tid!


Vi kan vända på steken; TV är skit! Det tar vårt hantverks tid ifrån oss!
Jag föddes i Norge, närmare bestämd i Sauda, Norska Vestlandet. Fattigt var det just efter kriget, men en bra anda; Nu, jävlar- spottar vi i nävarna och gör vad som behövs!
Min mor kunde allt! Fäbodjänta, van att klara av det mesta. Mina morbröder gjorde verktyg, kläder, skor, hus & ladugårdar, allt, allt själva. En var båtbyggare av Guds nåd! Vilka båtar han gjorde! Morbror Georg, som var ungkar hela sitt liv, han levde av 100 st. får; Punkt slut. Han var så stark av allt arbete från morgon till kväll (när han satt i köket och "slappade", då täljde han jämt, jämt. Han kunde inte vara sysslolös) att han kunde hoppa upp och hänga i takbalkarna bara genom att nypa fast sig med fingrarna!!!


Vilka människor! Inte ett gram för mycket på kroppen, fast de åt mängder med ägg och fläsk, mycket fet mat. Det är att röra sig som är konsten! Vi kan lära oss mycket av att kopiera dessa människors TV fria liv, vilken livskvalité Inte bara titta på vad andra gör, utan göra själv! Det kommer nog tider när vi får en ny folkrörelse; Slänga TVn och börja om; Socialt blir det rena rama revolutionen! Tänk att plötsligt få må bra! Tälja, bygga båt o måla; Rena rama lyckan! Hart ni glömt det?
Bara tanken att bygga en allmogebåt ger min fritid många timmar av fröjd! Det idealiska rummet, med fönster som släpper in morgonsolens ljus; Breda golvplank, en köl sträckt, och akterstäven laskad lågt, enepinnad ek, förstäv av växt virke, alla fibrer perfekt svängda i stävens uppnosiga form. Sambordet styrbord klart, det är bara att njuta, med kaffekoppen i hand, en tidig morgontimme; planera för material, form, akterns perfekta vattensläpp; detta blir en lättrodd rackare!
Tankesmedja. Det är nästan som religion; Du är skaparen.

Om någon behöver hjälp att ta ut virke till allmogebåt; Ring mig!
Walle Tveitane 070-914 14 48

Skrivet av Walle Tveitane