Skriv ut

Hemstilat -Helt uppåt väggarna

introUtbudet av inredningstidningar har nu utökats ytterligare. Den nya tidningen heter Hemstilat och utlovar ”Inredning för dig som själv skapar stilen.” Istället för att servera oss läsare färdiga lösningar, vill skaparna bakom tidningen leverera ”gör-det-själv-tips” där den personliga touchen är viktig.


Tidningen slår ett slag för loppisfynden vilket sker genom ”göra-om-tips” på gamla möbler samt det som redan finns i hemmet. Jag har tittat närmare på nytillskottet för att se om Hemstilat håller vad de lovar.


Läsaren kastas in i en färgsprakande värld. Tidningen svämmar över av färger och mönster; varma pasteller, rött och blått möter blommor och djärva mönster. Hemstilat andras retro. Både inredningsstilen och den grafiska designen drar tankarna till 50-tal. Texterna är lättlästa och bilderna många. Här finns tips på hur du skapar din egen stil varvat med ”hemma-hos”- reportage och intervjuer.

 hemstilat1

Detaljerna ges stor vikt och blir det lilla extra som sticker ut i det stora hela; ”äggkoppar blir väggknoppar”, loppislampan får ett lyft med tyll, den runda IKEA-mattan får en virkad kant och gamla böcker blir till nya hyllplan. Det jag kan sakna på sina ställen är mer översiktliga bilder. Det finns många närbilder på möbler och arrangerade stilleben men jag hade gärna betraktat dem i sin omgivning för att få ett helhetsintryck av rummet.
 
 

hemstilat2Tyngden har man lagt i en stor väggspecial. Här ges tips på ”väggtatueringar” (väggklistermärken), väggfärger och fonder med vågade mönster. Tidningen lockar fram den inre hemmafixaren. Varför inte använda boksidor, tyg eller presentpapper som tapet? Det bjuds på många förslag men på sina håll saknas det praktiska ”så här gör du”. För att få veta vad man bör tänka på vid exempelvis tapetsering eller väggmåleri, måste läsaren söka på egen hand eller besöka Hemstilats hemsida. En del idéer blir också väl galna, som den att använda äggkartonger till tapet. Andra förslag är däremot riktigt bra. Tips på hemsidor där man kan beställa väggklistermärken, 3d-väggar och annat kul, finns det mycket av. Överhuvudtaget ligger fokus på Internethandel både vad gäller föremål som designade tapeter.

Tidningen innehåller en mängd olika inslag. Man har fyllt den till bristningsgränsen med intervjuer, inredningsförslag, tips på inköp, pyssel med mera. Det blir lite för mycket ”extra allt” och lite spretigt. Det jag däremot tycker mycket om är att Hemstilat presenterar webbsidorna Etsy och den svenska sidan Signerat. Istället för storföretagen kan man besöka Etsy eller Signerat och hitta unika saker, tillverkade av hantverkare från olika delar av världen.

 hemstilat3

I det stora hela är Hemstilat en snygg tidning med roliga idéer. Tidningen är inte nydanande i den stil man levererar. Retro och pimpade loppisfynd är redan stort. Till skillnad från många andra tidningar tar Hemstilat dock tillvara på kreativiteten och det personliga framför massproduktion och katalogliknande hem. Efter att ha vänt på sista sidan känner jag ingen hallelujakänsla men ändå inspiration att plocka fram fixaren i mig.

Avslutningsvis
Utgåvan har gjorts som ett provnummer. Beroende på läsarnas mottagande kommer en fortsättning. Bakom Hemstilat står redaktör Frida Arnqvist Engström med redationsstab. Tidningen ges ut av IDG AB i samarbete med Kurbits Media.
 Besök Hemstilats hemsida HÄR
Hemstilat kan köpas i kiosker och butiker runt om
i Sverige även digitalt som pdf via IDG shop HÄR

Skrivet av:
Märta Hedvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
martaskriver