Skriv ut

Hur kommer man igång med slöjdandet igen?

introOch vad gör man under tiden?
Jag har alltid tyckt om att slöjda. I alla fall träslöjd.
Charmen med syslöjd lyckades inte min lärare
förmedla utan snarare krossa.

Medan min träslöjdslärare uppmuntrade mina idéer och fantasi så vann de inget gehör hos min syslöjdslärare. Kudden skulle vara fyrkantig inte rektangulär. Så hade alla andra gjort tidigare och så gjorde även mina klasskompisar.
(Men kudden blev tillsist rektangulär för läraren var sjuk när jag skulle sy ihop den...)

På gymnasiet upphörde slöjdandet men sedan fick jag praktikplats som attributmakare på estetiska programmet och suget efter att göra saker växte sig åter starkt, trots att jag mest fick jobba i frigolit. Var täkt med små vita kulor som lossnade när jag gick omkring. Det var ganska så lätt för folk att lista ut var jag varit och vart jag var på väg. Så jag sökt till olika träslöjdslinjer och kom in i Vindeln. I ett års tid fick jag skapa saker av trä. Hyvla, tälja och lära mig olika tekniker.
Jag fick chansen att lära mig att smida både järn och silver.


knacksvepask
Trodde verkligen att jag skulle fortsätta.

Ville verkligen det. Sökte till en femveckors kurs i verktygssmide och kom in. Funderade på att söka sommarjobb som smed men vågade inte. Vågade mig dock till en smedja utanför staden där jag växt upp. Åkte dit två gånger varav jag första gången fick betala 50 kr för att smida lite medan jag andra gången fick ansvaret att ta hand om smedjan och de turister som tittade förbi samt att låsa för dagen.

syhastMen sedan jag flyttat upp till Umeå har slöjdandet stannat av. Det är inte så lätt att upprätthålla träslöjdande när man inte har en verkstad att tillgå. Det står en nästan färdig syhäst i mitt vardagsrum, någon halvfärdig kniv ligger i något skrin. En planka står i källaren och väntar på att bli avsågad. Idéer har kommit och försvunnit under åren om vad jag vill göra. På senare tid har även syslöjd känts intressant. Att sticka eller virka en mössa känns som en bra idé. Men då måste jag lära mig sticka igen. Eller virka. Och köpa material. Och så blev det jobbigt igen.
Fått några ryck och i alla fall målat om några stolar (om man kan kalla det för slöjd.)
Men att sandpappra i lägenheten bredvid tv:n var inte så smart...


Så vad har jag gjort för att få utlopp för min kreativitet?

Jag har klippt och klistrat lite grann i smyg, pysslat.
Gjort lite kort som jag oftast inte vågat skicka utan slängt.
Målat några fula tavlor som hänger på väggen i brist på annat.
Mindervärdeskomplexet gör sig påmint och jag tror jag endast gör fula saker.
Bakning har jag också sysslat med, särskilt de senaste åren. Bröd och fikabröd.
Men det känns inte tillräckligt.

paborgadSå efter många års samland av mod har jag nu anmält mig till en kurs i luffarslöjd. Läst om dessa kurser i ett par år men inte vågat. Att göra saker själv är skrämmande. Men nu har jag i alla fall vågat anmäla mig.

… kursen blev av och jag blev biten. Så nu har jag gått en kurs till, för jag var så dålig och jag ska snart gå ytterligare en. Blir tre kursen på lite drygt en månad. Men nu har jag i alla fall kommit igång.

Äntligen!

Skrivet av:

Susanne Lundberg