Skriv ut

Kulturarvet hotat!

Forsa Folkhögskolas hus för textilakurser. (bild lånad från www.lg.se) När skolans ekonomi är i obalans är det de textilestetiska ämnena som ryker först.
Mitt i Hälsinglands hjärta ligget Forsa folkhögskola, en skola som sedan början på 1900-talet bedriver en anrik utbildning inom slöjdområdet.

Skolan har det senaste året kommit i stor ekonomisk obalans och Lennarth Rosén, Bollnäs Folkhögskolas rektor, har tillförordnats som rektor för Forsa Folkhögskola för att få skolans ekonomi på fötterna igen. Lennarth Rosén förslag är att lägga ned sömnads-, väv- och film linjen på Forsa Folkhögskola.
Hela bygden rasar inför förslaget och Margareta Larsson VD på Holma-Helsinglands AB uttalar sig så här om vad hon anser om förslaget;

- Forsa Folkhögskolas textillinje har mycket gott rykte i hela landet och förslaget måste omprövas. Utbildningen har funnits i olika former sedan starten. Vi måste värna vårt kulturarv och mitt förslag är att låta skolan få några år på sig för att bevisa att de textila linjerna behövs.
Kunskaper i vävning är grunden för alla som skall arbeta med textilier i någon form – inte bara handvävare. Textilkunskaper är även viktiga för dem som skall arbeta med hantverk i andra former. Dessa utbildningar har lett till att många elever startat egna företag och detta behövs verkligen i dessa depressionstider. Historiskt har handarbetet stått sig starkt i lågkonjunkturer. Estetiska utbildningar är mycket viktiga. Vad blir kvar av skolan om dessa linjer försvinner. Då försvinner pulsen i skolan.

Maivor Unosson har arbetat som vävlärare på skolan sedan hösten 2001 och är bedrövad över utvecklingen. Idag finns det endast sju folkhögskolor där vävning kan studeras på heltid i Sverige. Maivor berättar att Forsa folkhögskola kan stoltsera med att ha utbildat några av de stora namnen som Maria Lindberg, Inger Rosell, Kristina Jeanjour, Kelly Marshall och Eva Ellingsen för att nämna några.

Kravallslöjd har sökt Lennarth Rosén för en kommentar men Rosén har valt att inte uttala sig om sitt förslag att lägga ned sömnads-, väv- och film linjen på Forsa Folkhögskola.

Skolan spelar en viktig del när Vävdagarna i Hälsingland arrangeras i Forsa, Hudiksvalls Kommun. Skolan, Holma-Helsinglands AB och Svenska Vävrådet står som arrangörer av dessa tre dagar då besökare från hela landet reser till för att ta del av det senaste inom vävning.

Vävdagar kommer att genomföras 14-16 maj 2009 i Forsa. Då har skolan även sitt 100 års jubileum.
Det vore mycket trist om jubileet även blir bokslutet för det textila kulturarvet.

Besök skolan på deras hemsida Länk

Veronica Olofsson