Skriv ut

Sagan om Kravallslöjd

prinsesstarta 19 april 2009 fyller Kravallslöjd 2 år. Det har varit 2 år av slöjdsveda, slöjdvärk och slöjdverksamhet. Hur blev det så här? Hur blev idén om en hantverksportal verklighet?

Det här är sagan om Kravallslöjd:


I en tid för länge sen gick tre flickor på en folkhögskola tillsammans. Det var en lycklig tid med skratt, lek och vävning dagarna långa och de trivdes som knappnålar i en höstack.  Men en dag var skolan slut och flickorna flyttade åt var sitt håll. Vad skulle nu hända med deras nyfunna vänskap, skulle den gå förlorad för att en massa skog, åkrar och berg skiljde dem åt? Nej, detta fick inte ske!


Det här var på den tiden då det inte fanns någon självklar mötesplats på Internet för sådana som dem och flickorna grubblade på hur de skulle kunna mötas utan att använda det miljöovänliga flygplanet som transportmedel. De började att testa sig fram. Kanske var telefonen ett sätt att kommunicera. Jo, det fungerade ju men hur skulle de då kunna visa varandra sina slöjdade saker och få respons på det? De testade med brev. Men då var de tvungen att vänta så länge och det här var inga flickor som ville vänta på något.

oppningsbild Då var det någon av flickorna som sa "Internet" och de andra lyssnade i sina telefonlurar med vibrerande öron. Internet - varför hade de inte tänkt på det? De gick genast till sina datorer och satte igång. Men ingen av dem hade någon större vana att bygga saker på Internet, de var ju slöjdare... Den ena flickans pojkvän hörde suckarna som kom från datorbordet och frågade om han kunde hjälpa till. Nu blev det fart. På mindre än ett halvår så byggdes en fin röd, beige och grön portal med en skog i bakgrunden och den 19 april 2007 så lanserades den som kravallslojd.se. Nu kunde flickorna umgås på Kravallslöjd och dessutom kunde de träffa andra personer som var intresserade av samma saker som dem. Detta var ju toppen!


På sommaren samma år så kom en e-post som frågade Kravallslöjd om de ville vara med på något som kallades Ung08, en festival för ungdomar mitt i Stockholm under 5 dagar. Det var ju spännande tänkte flickorna och pojkvännen som nu hade bildat gruppen CREW för att sköta om portalen. Sagt och gjort. Det handlades disktrasor, lånades symaskiner och trycktes vepor. Under festivalen var det flera handledare som kom och hjälpte till. Och det behövdes för det var nästan 250 ungdomar som slöjdade varje dag. Efter en slitig men rolig vecka kändes det som om Kravallslöjd fanns på riktigt.

sy1 tryck2
soffa1

080818

Så här rullade det på, artiklar och en ny bloggare varje vecka och någon liveverksamhet då och då. Några CREW-medlemmar kom till, någon försvann. Flera personer ville skriva artiklar med jämna mellanrum och blev återkommande skribenter. Under hösten 2007 så gjordes Kravallslöjds första stora make-over, då en ny grön portal fick ersätta den gamla och sidan såg så ut till september 2008 då den fick sitt nuvarande utseende.


Under 2008 kom det flera förfrågningar om liveverksamhet och i maj lanserades Jumbostickning för första gången. Det blev en succé som återkom under flera evenemang, bland annat på Nolia weekend i Umeå under vintern. Då utmanade en representant från Kravallslöjd bland andra Sveriges Pensionärsförbund och Rosa Bandet i Jumbosticktävling men förlorade dessvärre alla gånger. Detta var det första nederlaget i Kravallslöjds då 1,5-åriga liv och något som sved i hela slöjdsverige. Alla repade dock upp sig och kom ihåg vad som var viktigt: att låta andra vinna så att de därigenom blir intresserade av slöjd!

stickpolis annap
sticktavling1


I skrivandets stund finns ingen oro för fler nederlag (eftersom vi nu har varit med i TV) utan istället en glädje över alla som under dessa två år har visat intresse för Kravallslöjd och all den potential som finns inom det skapande kulturområdet. Den idé som de tre flickorna hade har förverkligats och vi säger tack till alla som har gjort det möjligt!

Mia Lindgren