Skriv ut

Sameslöjd i samtiden

Suohpanat, Foto Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji Den samiska slöjden, duodji, är slöjd och konsthantverk som tillverkats av samer och utgår från samiska traditioner, samiskt formtänkande, samiska mönster och färger. Den har sin upprinnelse, som all annan slöjd, i att tillgodose behovet av bruksföremål etc. Och den tillverkas av material som man har tillgång till: renskinn i olika former, renhorn, trä – och då särskilt vrilar från björk till kosor, askar och skålar.

Duodji är en viktig del av den samiska kulturen. Duodji är också ett kännetecken och identitetsmärke för omvärlden. Den har formats av generationer av mästerliga slöjdare, nomadlivets krav, naturmaterial och hushållning med resurser, kulturinfluenser och personlig kreativitet. Varje generation har tillfört sitt bidrag till utveckling och förnyelse.

Giella, Foto Sameslöjstiftelsen Sámi Duodji Så sker även idag. Ett större materialutbud, exempelvis plast i alla möjliga former, lockar till nymodigheter och brott mot slöjdtraditionerna. En sådan nymodighet är att använda kastlinor, eller lasson om man så vill, av plast. Det finns vinterlinor – som inte blir styva och stela i kylan och det finns sommarlinor – som inte mjuknar och blir sladdriga i värmen.
Till kastlinan hör en giella – en glidögla, av tradition tillverkad av renhorn. Många anser att det fungerar bättre med en giella av plast. Så idag ser man ibland glidöglor slöjdade av uttjänta plastskärbrädor. – Innovation. Re-cycling. Re-use!


Läs mer om sameslöjdsstiftelsen här

Skrivet av Sanna Larsson, sameslöjdskonsulent.