Skriv ut

Seger för textilt hantverk

Forsa folkhögskola (Bild lånad från www.lg.se) En glädjande nyhet för textilt hantverk över lag men speciellt för dem som går eller funderar på att söka till Forsa folkhögskolas textila utbildningar är att dessa kommer att finnas kvar även i framtiden.

Som vi skrev om för några veckor sedan så fanns det en överhängande risk att de textila väv- och sömnadslinjerna på Forsa folkhögskola skulle rationaliseras bort då skolan är i en ekonomisk kris och måste se över hela sin verksamhet. Då beslutet fattades förra veckan så valde istället skolans styrelse, Nämnden för trafik och regional utveckling i Gävleborgs läns landsting, att inte röra de textila utbildningarna men att ta bort skolans filmlinje. Beslutet byggde delvis på den stora opinion som reagerat på förslaget att det textilrika området kring Forsa i Hälsingland skulle berövas de utbildningar som under flera decennier spridit vidare textil kunskap till män och kvinnor.

Maivor Unosson, kursansvarig för vävlinjen, uttrycker sin lättnad över beslutet men betonar samtidigt att processen med att få ordning på ekonomin kommer att fortsätta under en lång tid. ”Troligen kommer det att leda till uppsägningar och det är självklart jättesynd att vi förlorar arbetskamrater” säger Maivor. Hon berättar också att nämnden som fattat det första beslutet är djupt imponerade av alla som har hört av sig för att visa sitt stöd för de textila utbildningarna.

Du som är sugen på att söka till de utbildningar som börjar hösten 2009 har drygt fyra månader på dig att fila på ansökningen. Läs mer om Forsa folkhögskola på Länk

Mia Lindgren