Skriv ut

Selvedge -synad i sömmarna.

intro


Det händer ibland att man kommer över tidningar som har det där lilla extra; det där som gör att den sticker ut ur den aldrig sinande strömmen av magasin. Den brittiska tidskriften Selvedge är en sådan och med underrubriken ”The fabric of your life: Textiles in fashion, fine art, interiors, travel and shopping” erbjuder tidningen ett smörgåsbord av små och stora läckerheter.

    
Bild_1_SpanskaFokus ligger på textil och textilt hantverk i alla dess former och uttryck. Med en internationell målgrupp plockar man textilhistoria och fakta från många delar av världen. Utbudet är mångfaldigt, tidsperioderna och kontexterna likaså. Här kan man hitta allt från presentationer av utställningar till fårklippningens utveckling i England.    

Här finns också bok- och filmrecensioner, textila traditioner från olika folkgrupper och mycket mer. Utöver artiklarna väver man in kortare notiser och längre intervjuer med företagare inom det textila hantverksområdet.

bild_2_vante

I numret nov/dec 2011 presenterar man bland annat ett axplock ur Nordiska museets gamla katalogkort. Dessa autentiska kort, handmålade av Emelie von Waltersdorff, presenterar textila plagg och bruksföremål såsom folkdräkter och väskor.


Det som ger tidningen en extra stjärna i kanten är de olika artiklarna. De känns genomarbetade, välskrivna och grundade på goda efterforskningar. Tidningen ges ut på engelska men språket är lätt att läsa och förstå. Något att önska hade varit tips om vidare läsning för den som vill förkovra sig ytterligare. Texterna är informativa, och att man väljer faktafyllda artiklar framför sticka-rutiga-strumpor-instruktioner känns uppfriskande. Ej att förringa den typen av tidningar, men variation förnöjer. Innehållet i artiklarna förstärks av vackra och inspirerande fotografier. De är i sig små konstverk och man spar inte på antalet.

bild_3_the_queen

Selvedge ger en gedigen känsla. I layouten, färgvalet och till och med i valet av papper har man valt ett rustikt utseende som diskret smälter samman med tidningens ämnesval. Hade man istället valt samma ämne men med en grannlåt till layout med skrikiga färger, hade man fått ett helt annat resultat. Tidningen är tjock och känns nästan mer som en bok än som en tidning. Den gör sig fint i bokhyllan efter en upplevelserik läsning!

Bild6Magasinet ges ut av Selvedge Ldt med Polly Leonard i spetsen och kostar 9,95 pund, cirka 107 kr. En prenumeration kostar 39 pund, cirka 422 Kr. Magasinet ges ut sex gånger per år och Selvedge kan också köpas digitalt på www.exacteditions.com. Där kan du även tjuvkika lite i alla utgivna nummer. Instruktioner på olika sorters pyssel har sparats till hemsidan. På www.selvedge.org finns bland annat olika mönster på stickning och sömnad. Har du några extra slantar över så ge tidningen ett försök!

Selvedge bjuder Kravallslöjds läsare på en 10% rabatt vid tecknande av en prenumeration. Uppge koden: kravallslojd vid beställning.
Rabatten gäller t.o.m. 10 februari 2012.

Skrivet av:
Märta Hedvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
martaskriver