Skriv ut

Siden eller syntet?

pixlar Det finns i dagens textilindustri en strävan att skapa syntetiska material med samma egenskaper som naturmaterial. Materialen ska passa till kläder och uteliv och gärna inneha egenskaper såsom att hålla värme, stänga ute kyla, vara lätta och luftiga, andas, falla snyggt och se släta ut. Ett av materialen som har flera av dessa egenskaper är siden. Frågan jag ställer mig är om det är moraliskt och etiskt försvarbart att föda upp silkesmasken för att vi människor ska få våra textila behov tillfredställda?

Inom dagens textilindustri finns en strävan att skapa syntetiska material med samma egenskaper som naturmaterial. Materialen ska passa till kläder och uteliv och gärna inneha egenskaper såsom att hålla värme, stänga ute kyla, vara lätta och luftiga, andas, falla snyggt och se släta ut. Några av egenskaperna kan visserligen vara svåra att motivera som något nödvändigt men desto lättare med det som fyller någon funktion. Ett av materialen som har flera av dessa egenskaper är siden. Frågan jag ställer mig är om det är moraliskt och etiskt försvarbart att föda upp silkesmasken för att vi människor ska få våra textila behov tillfredställda?

De syntetiska materialen har flera kvaliteter som motsvarar naturmaterialens men kräver oerhörda mängder kemiska och energikrävande processer för att tillverkas. Därmed inte sagt att naturmaterialen alltid får pluspoäng. Bomullsindustrin är en giftspridare och valet mellan syntet och bomull ur en miljöaspekt kanske inte spelar så stor roll. Att välja mellan ull och akryl känns självklart. Valet mellan siden och syntet är däremot svårare.

Siden har tillverkats i Asien och främst i Kina sedan ca 4000 år f. Kr. Sidenproduktionen har varit och är fortfarande en stor exportvara från landet. På 90-talet kom ca 40% av världshandeln av sidentyger från Kina. Siden tillverkas av tråd som kommer från silkesmasken (bombyx mori)s kokong. Kokongen är spunnen av en enda sammanhängande tråd av råsilke som är mellan 300 och 900 meter lång. Om masken får leva sitt naturliga liv kommer den så småningom äta sig ut ur kokongen och förstöra den långa fina tråden. Istället föder man upp silkesmasken och slänger den i kokande vatten för att döda larven. Idag är produktionen storskalig och man lurar larverna med hjälp av ljus och värme att tro att det är sommar året om, samtidigt som man ger dem rätt slags diet (stora mängder mullbärslöv). Allt för att nå maximal produktion.


Siden eller syntet? Vissa tycker det är okej att döda alla levande varelser. Andra drar gränsen vid människor medan vissa skiljer mellan däggdjur och insekter. Andra tycker inte det är okej att döda någon levande varelse alls.

Sidentyget innehar en mängd kvaliteter, som för mig, känns anpassade till naturen och människans skiftningar. Silkestyget är ofta tunt och glansigt, men har en förvånansvärd förmåga att värma och är väldigt starkt. Det äkta silkets enskilda fiber är: tunt, lätt, dragstark, elastisk, glansig, den ruttnar inte och den är lätt att färga. Dessutom är silke mer värmetåligt än trå, det brinner dåligt och har god isoleringsförmåga. Sidentyget kan absorbera vatten upp till en tredjedel av sin egen vikt utan att det känns vått. Silke är också elastiskt upp till 20-25% av sin naturliga längd utan att gå av eller att bli deformerat. Om silket inte töjs mer än 2% återgår det omedelbart till sin ursprungliga längd. Om det töjs mer tar de längre tid. Silke är också en av de lättaste naturliga fibrer som finns. Siden används främst till kläder, men också till inredningstextilier och tekniska ändamål.

Siden eller syntet? Det går som synes att räkna upp en mängd positiva egenskaper vad det gäller siden. Frågan är fortfarande om det är försvarbart att föda upp och döda silkesmasken för människans skull?

Silke är eftertraktat men dyrt på grund av avancerade processer vilket även medför förfalskningar och efterlikningar. Det görs genom tillsatser av metallsalter som ska ge samma känsla som siden men är mycket tyngre och inte lika slitstarkt. Syntet är ett material som ofta förekommer i kläder men som inte är särskilt bra för miljön. Det är en slags plast som skapas kemiskt. Det är vanligt att man blandar polyester med bomull för att det inte ska skrynkla. Polyamid/nylon och akryl är två syntetiska material. De framställs av förädlad olja vid raffinaderier. I processen bildas polymerer som är långa molekylkedjor. Från det stadiet kan man antingen göra plast eller fibrer. Inte  nog med att syntet kräver den oförnybara resursen olja utan den behöver också stora mängder kemikalier vid tillverkningen.

Som ni kanske märker är min grundinställning att naturmaterial är bra, men att det ofta krockar med moraliska och etiska frågeställningar. Jag skulle till exempel aldrig bära päls, men har skor av skinn. Jag använder hellre ylle än fleece. Trots gifter från bomullsindustrin väljer jag det före syntetiska material. Att välja är inte alltid enkelt och kanske måste man inte alltid vara konsekvent i sina val. Eller är det bara en undanflykt från att inte behöva ta ställning?

Siden eller syntet?
  Anna Palm