Skriv ut

Släcker du?

eart1Earth Hour äger i år rum lördagen den 31 mars klockan 20.30–21.30 (lokal tid).
Earth Hour är en internationell kampanj som ber hushåll och företag att under en timme släcka sitt lyse och stänga av sina icke-nödvändiga elektriska apparater för att spara energi och minska växthusgaser. Har du då svårt för att komma på något att göra under denna timme så har vi ett bra tips. Tänd ljus, samla ihop dina vänner och gör som vi; Slöjda unpluged!

 


Första gången Earth Hour hölls var i Sydney, Australien, 2007 . Detta skedde på initiativ från Världsnaturfonden, en lokal australisk miljölobbygrupp och tidningen The Sydney Morning Herald. Resultatet blev att 2,2 miljoner sidneybor och 2000 företag minskade Sidneys elförbrukning med 10,2%lampvaxt 

Minst 147 länder och tusentals städer runt om i världen gör sig nu redo att släcka under Earth Hour.
I Sverige deltar 75 procent av landets kommuner. De största städerna är med. Ikonbyggnader runt om i landet kommer att symboliskt släcka, däribland Stockholms slott, Ericsson Globe, Rådhuset i Östersund, Kalmar slott, Varbergs fästning, Borgholms slott, Gustaf Adolfs torg i Malmö, Stora torget i Karlstad och Avenyn i Göteborg.
I världen släcks bland annat Operahuset i Sydney, Olympiastadion i Peking, Pearl Tower i Shanghai, Royal Palace, Bangkok, Gateway of India, Mumbai, Indien, Burj Khalifa i Dubai, Tivoli i Köpenhamn, Eiffeltornet, Brandenburger Tor i Berlin, Lutande tornet i Pisa, Royal Albert Hall, Houses of Parliament samt No 10 Downing Street i London, Times Square och Empire State Building i New York, Niagarafallen i Kanada, Revolutionsmonumentet i Mexiko City, Kristusstatyn i Rio de Janeiro.35634-EH-kalendarium_puff_WEBBFörra året deltog 52 procent av svenska befolkningen i Earth Hour, vilket är en hög siffra internationellt. 30 procent inspirerades till att göra mer än att släcka ljuset, som att källsortera, åka kollektivt, äta mer vegetariskt och byta till grön el.
Över 140 olika Earth Hour evenemang arrangeras och de flesta är gratis.

Läs mer om Earth Hour: Länk