Skriv ut

To Russia with love

taackehbtqklar-en slöjdaktion
Den svenska hemslöjden fyller 100 år och i samband med detta anordnade Slöjd i Väst en aktion under HBTQ-festivalen i Göteborg för att uppmärksamma homosexuellas situation i vårt största grannland Ryssland.Över 120 personer har medverkat i verket. Bland andra
integrationsminister Erik Ullenhag, journalist och radioprogramledare Hanna Hellquist och Röhsska museiechef Ted Hesselbom.
Slöjd i Väst skickade ut broderikit till olika personer runt om i Sverige inför och delade ut tyglappar till festivalbesökarna att brodera på under HBTQ-festivalen i Göteborg. Det blev hälsningar till Rysslands hbtq-aktivister som riskerar att tystas av den nya lagstiftningen.


Tillsammans skapar de broderade lapparna ett stort lapptäcke, i form av två matrjosjkor. Det färdiga lapptäcket visades på Stockholm Pride och även i TV4 Nyhetsmorgon. Nu auktionernas lapptäcket ut till högstbjudande via Tradera där inkomsten av försäljningen oavkortat går till Rysslands hbtq-aktivister genom RFSL:s utlandssektion.


nyhetsmorgonSe inslagen från TV4 Nyhetsmorgon den 5 augusti, där det queerslöjdas genom hela programmet och To Russia With Love täcket visas upp:

Programledare Johanna Koljonen med soffangästerna
Anna-Lisa Persson, Läns hemslöjdskonsulent,
Elin Danielsson, Projektet Slöjdporr och student samt artisten GNUCCI.