Skriv ut

TV-reportage om slöjd i grundskolan

Undervisning i knyppling I Utbildningsradions program Skolfront sändes förra veckan ett reportage där den obligatoriska slöjdundervisningen i grundskolan ifrågasattes.

Med jämna mellanrum blossar debatter som denna upp om och i det här fallet jämfördes undervisningen av slöjd och hemkunskap med den undervisning som reporterns mormor hade när hon gick i skolan. De intervjuade ämneslärarna och flera av eleverna argumenterade dock för dessa ämnens existensberättigande främst genom att berätta hur man fick öva sig i kreativitet samt i hemkunskapens fall att klara av vardagen som vuxen med tvättning, matlagning och hushållsekonomi.

Att dessa frågor debatteras är bra eftersom det sätter fokus på de ämnen i skolan som många kan känna är mindre relevanta än kärnämnen som svenska, engelska och matematik. Då finns också chans att bemöta den kritiken vilket visade sig på Skolfront hemsida där stora delar av slöjdvärlden samlade krafter och gick in och röstade om slöjd borde vara ett obligatoriskt ämne vilket resulterade i att 97% av de röstande svarade Ja till detta.

Titta på reportagen och läs i forumet på Skolfronts hemsida Länk

Mia Lindgren