Skriv ut

8-bit, pryl v.20

8-bit

Det började som ett platt pärlbroderi, en handkontroll.
- ”Att sedan ta det till en hel spelkonsol var ett större
steg än jag trodde.”
Anna Ileby är konstnären bakom 8-bit.
  
8bit.jpg 
annaileby.jpg  Anna Ileby började på Pernbys målarskola i Stockholm direkt efter gymnasiet.
Där började hon lite smått med t-shirt tryck och pärlbroderier men ägnade sig mest åt måleri. Efter den utbildningen gick hon ett år på Gerlesborgsskolan och det var först efter den utbildningen Anna började sy ordentligt.
 - ”Även om måleriet fortfarande är det jag ägnar den mesta tiden åt så tycker jag om att varva det med något som är tredimensionellt, något man kan ta i liksom.”
 
 

Annas tanke var att man skulle kunna ha den som gosedjur. Söka trygghet hos den och hon ville göra den kramvänlig. När Nintendo 8-bit kom så tyckte man att det var våldsamt och skulle förstöra barns hjärnor men om man jämför det med dagens spel så ser man en avsevärd skillnad.
Då tyckte man en röd pixel som skulle föreställa blod var hemskt.

Det började som ett platt pärlbroderi, en handkontroll. Att sedan ta det till en hel spelkonsol var ett större steg än Anna trodde.
Det tog ungefär fyra dagar att göra hela spelkonsolen, med broderier och allt.
- ”Det svåra med att börja sy var nog att jag är ganska slarvig när det kommer till ritningar och mönster. Jag höftade mest och det funkar inte alla gånger. Ibland har jag haft tur och fått ihop det ändå men lika många gånger har det bara blivit en hög av alltihop!”
  

handkontroll.jpg

Som alla renommerade konsolskapare så utvecklar även Anna Ileby sin konsol och kompletterar sitt 8-bit med mjuka spel där Tv-spelsfigurer växer fram stygn för stygn.
Reaktionerna är positiva och många gillar den. Anna säger att den blir som en symbol för en tid när man nöjde sig med så mycket mindre än idag.


Se mer av Anna Ilebys konst och design på hennes sida: Länk

veoskrivet.jpg