Skriv ut

Allrakäraste syster, pryl v.38


barbro2.jpg

Allrakäraste syster


För Amanda Köhlmark gick sommaren i kreativitetens spår och berättelsen "Allrakäraste syster" fick åter fascinerade och sprida mystik när hon läste Astrid Lindgrens författarskap 7,5 p, en distanskurs vid Växjö universitet. Så fort hon fick veta att man kunde välja att göra sitt examinerande arbete till ett praktiskt var det självklart för henne att det var illustrationer till sagan ”Allrakäraste syster” hon skulle göra.Allrakäraste syster är en barnsaga av Astrid Lindgren.
Sagan berättas av Barbro, en sjuårig flicka. Hon känner sig ensam och tror att ingen i familjen tycker om henne. Därför smiter hon ner till sin hemliga tvillingsyster Ylva-li, som bor i underjorden. Barbro berättar att så fort de föddes smet hennes tvillingsyster iväg till underjorden, där hon blev drottning och bor i en stor gyllene sal. Där är de lyckliga tillsammans med kaniner, hundar, varsin häst och äventyr. Men plötsligt säger Ylva-li till Barbro att ”När Salikons rosor vissnar, då är jag död”. Sagan är full av magi med en sorgsen underton. Amanda minns hur sagan fascinerade henne som barn med sin speciella karaktär och stämning.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
Genom att skapa fyra helt egna bilder till Allrakäraste syster kom Amanda in i sagan på ett nytt sätt. Att formge huvudkaraktärerna gav en mycket starkare relation till dem. I hennes kamp mellan intrycken hon fick av sagan som barn och hennes mer analyserande och vuxna intryck, var det viktigt för henne att inte gå för djupt in med ”vuxensynen” för att lyckas bevara all fantasi och magi som finns i sagan.

barbro.jpg

– ”Astrid Lindgren har en förmåga att förvandla sorg till något vackert och vidröra ämnen som kan vara känsliga. Något som är viktigt, och hon tar det ner till barnens nivå på ett fantastiskt fantasifullt sätt. Jag tror jag ville uppleva det igen genom att ge form åt Barbro och hennes egen värld.”

Amanda lät texten inspirera tillsammans med materialet hon hade tillgång till.
Hennes arbetssätt har inte sett likadant ut med de olika tavlorna, men på de flesta har hon börjat med en skiss som hon till slut fört över till tyg, målat på och sedan broderat.


ylvali1.jpg
barbro1.jpg

Det som hon upplevde som svårast med att arbeta på distans och endast har e-post kontakt med sin lärare är att inte får den direkta konstruktiva kritiken hon är van med.
– ”Det ger en frihetskänsla när man får jobba så fritt. Det kan vara både bra och dåligt, ibland behöver man någon som pushar på en och det gäller att ha självdisciplin när man läser en distanskurs.”


amanda.jpg
Om framtiden kan Amanda inte berätta så mycket. Hon har planer på en hemsida, och fler porträtt att brodera i mån av tid. Utbildningen hon går nu, Kultur, samhälle, mediegestaltning är bred och drömmarna många. Amanda hoppas på att inte bara skapa utan även få jobba med konst. Den högsta drömmen är att bli galleriägare och få möjligheten att ställa ut och lyfta fram konstnärer, ett galleri där det alltid händer något och med ovanliga utställningar.

– ”Jag vet att slöjd och konst ger så otroligt mycket, kan jag få andra att se vikten i det på olika sätt så är det underbart! Kreativiteten är en stor del av mig så den kommer alltid finnas kvar!

Tavlorna Allrakäraste syster kommer ställas ut i Skälbyskolans skolbibliotek, norr om Stockholm, från vecka 38 och framåt.


Läs mer om och av Amanda
Köhlmark på:   www.okashii.blogg.se


Veronica Olofsson