Skriv ut

Anna Schön v.48

anna_schon (small).jpg

Anna Schön, 28 år
Bor i Norrköping tills i fredags, sedan dess på söder i Stockholm och arbetar som marknadsförare på Sjödalsgymnasiet i Huddinge samt är egen företagare.

Anna har en huvudprodukt, vilket är par- och föräldravanten Mitten. Mitten är en trio vantar som skall användas av två personer samtidigt. Setet består av två enkelvantar som ska bäras på var sin hand samt en
dubbelvante att bäras mellan sig. Denna har två öppningar och låter händerna mötas inne i vanten.
- Jag har gjort en version för par och en för vuxna och barn. I övrigt gör jag mest kläder för eget bruk.

Mitten är sydd i fleece, och det är ett mycket tacksamt material att arbeta i tycker Anna.
- I mina kreationer för mitt eget användande tenderar jag emellertid att använda mig mest av trikå, lack, tyll, jeans eller satin - allt beroende på vad det är för plagg jag är sugen på!
f_mitten_flera (small).jpg Senaste alstret Anna sydde från scratch var ett prickigt linne, före det var det en specialstorlek på en Mitten.
- Jag har emellertid sytt om en stor mängd kläder nyligen och jag har tre kostymvästar liggande på gång.
Hur och när och varför började du skapa?
- I skolan hade jag träslöjd bland annat för att jag avskydde syslöjd så mycket, och jag skydde symaskinen som pesten. Under mitt tredje år på gymnasiet var det dock dags för mig att gå på studentbal, och jag övertalade min stackars mor att hon skulle sy min balklänning. Hon hade emellertid inte sytt något sedan mina babykläder 20 år tidigare, så det var ett intressant projekt. Då resultatet blev helt fantastiskt beslutade jag mig för att kunde mamma sy en balklänning utan övning, så kunde nog jag också sno ihop något. Efter det började jag sy.
Anna ser sig själv mest som designer tror hon,
- både då jag har brister i mina färdigheter med symaskin och nål, samt att det är det jag även är i mina andra funktioner, även om det då mest handlar om grafisk design.

Den största utvecklingen i mitt skapande förutom ren kunskapsökning, är ju att jag idag har ett eget företag för att sälja min dubbelvante Mitten. Det var ju inte något jag ens övervägde som en möjlighet i början!

Anna vet inte riktigt vilka hennes förebilder är eller har varit, men människor som vågar
satsa på sina hantverk tycker hon alltid är imponerande.
Inspiration finner Anna överallt, från dagliga dilemman till balla modetidningar.
- Jag brukar använda min mobilkamera för att fotografera detaljer jag gillar och som ger mig idéer om jag ser dem på stan eller liknande. Det ger en bra bas med uppslag när jag sedan ska göra något nytt.
Vilket är ditt bästa skaparminne?
- Det är nog två minnen som står ut mest. Det ena är då jag insåg att kläder jag sydde eller sydde om faktiskt gick att använda – de efterfrågades till och med av andra! Det andra är lite samma sak, men en annan situation; När jag vintern 2005 hade lämnat upp en last vantar till Designtorget där de då såldes och fått höra att de nog inte behövde så många fler, ringde telefonen bara en vecka senare och de berättade att lagret redan var utsålt. Att känna att andra uppskattar ens design och hantverk är nog mycket det som jag
f_mitten_ute_ansikten (small).jpg tycker är roligast. Det som nu ligger Anna varmast om hjärtat är den utveckling som skett med produktionen av hennes dubbelvantar. Efter att ha sytt alla vantar själv (med uppbackning från familj och vänner i jultider) har Anna nu lagt ut vant-produktionen till Nepal. Detta är en del av ett större projekt för att ge utbildning och sömmerskejobb till kvinnor räddade ur trafficking. Hjälp- och intresseorganisationer har gått samman för att bygga en yrkesskola för flickor i Nepal. Skolan ska kunna ge ett antal flickor varje år en grundutbildning och en utbildning i konfektionssömnad. Detta är ett yrke som kan ge försörjning, frihet och inte minst ett värde som normalt inte finns för kvinnor i U-länder. På detta sätt hoppas man förhindra att flickorna hamnar i prostitution, något som annars är ett vanligt öde för de fattiga barnen i Nepal.
- Att kunna vara en del av detta och att hjälpa flickorna med deras försörjning under utbildningen tycker jag är fantastiskt.
Anna tror att hon i framtiden kommer att fortsätta att utvecklas, både i sitt hantverk, i sin design och i sitt företagande.
- Jag ser fram emot att få ta fram nya kreationer och produkter samt att få utöka min försäljning av varor sydda av tjejerna i Nepal.
Hur vill du att slöjden/hantverken/designen ska utvecklas i samhälletoch vad krävs för det?
- Jag är orolig att hantverket inte ska få det utrymme det förtjänar. Jag tror det viktigaste för att motverka det är att finna en balansgång mellan tillgänglighet och statushöjande - hantverk ska vara något exklusivt i ordets rätta bemärkelse, men det måste vara i priser och på platser där det blir tillgängligt för många fler.


Skrivet av Hillevi Svensson