Skriv ut

Broderar hela första banan i Super Mario Bros.

1/6 av bana ett i Super Mario Bros broderad av Elsa Maria Olsson.

– ”Jag kände att jag ville ha ett riktigt stort projekt att jobba med under en längre tid och bestämde mig för att brodera hela första banan i TV-spelet Super Mario Bros. Att det blev just det spelet är nog för att det är så klassiskt. I stort sett alla känner till det. Plus att det är en personlig favorit, jag har tappat räkningen på hur många gånger jag spelat det.”

Elsa Maria Olsson

Elsa Maria Olsson, 24 år från Östersund har alltid haft ett stort intresse för kreativa uttryck. Foto, klädsömnad och teckning för att nämna några. Hon hade varit sysslolös en tid då hennes farmor introducerade henne då för broderiets möjligheter, Elsa Maria fastnade direkt.
– ”Eftersom att jag hade mycket tid för mina händer så fördjupade jag mig ganska så fort. De klassiska broderimönstren var inte så spännande så jag började tänka i andra banor. Eftersom att jag är förtjust i retro TV-spel och den pixliga grafiken så tänkte jag att det vore perfekt att överföra det till broderi.”
Hon började leta på internet och hittade på sidan Spritestitch vad hon sökte. I början broderade hon mest mindre saker men efter ett tag började hon experimentera med mönster och alt större alster tog form.

Elsa Maria ville ha ett riktigt stort projekt som kunde vara en längre tid. När hon väl hade bestämt sig för att brodera hela första banan i Super Mario Bros, började hon leta väv redan samma dag. John Lohman som driver sajten Spritestitch, hjälpte Elsa Maria med mönstret. Det var till att börja med svårt för henne att få tag på den lite över sex meter långa väv som krävs för att hela bana ett ska få plats. Med hjälp av en lokal sybehörsaffär i Östersund lyckades hon hitta en leverantör i Danmark.

1/6 av bana ett i Super Mario Bros broderad av Elsa Maria Olsson.

– ”När väven sen anlände insåg jag hur extremt stor den var och hur svårt det skulle vara att jobba med den, men jag har aldrig tvekat på om jag kommer att göra klart det eller inte."
Storleksproblemet löste hon genom att rulla upp väven på en kartongrulle.
Den 12:e september 2008 tog Elsa Maria det första stygnet.

– ”Det är såklart lite svårt med motivationen alla dagar, det är så himla mycket upprepande med teglet. Jag varvar lite med andra tv-spels broderier för att inte bli helt trött på det.”

 

Att göra en sjättedel har tagit henne två månader och hon beräknar vara klar om tio månader. Elsa Maria berättat att om hon känner sig själv rätt så kommer det att gå fortare på slutet. Hon har satt ett år som deadline för sig själv på projektet. Hennes förhoppning är att ställa ut på lite olika platser. Först blir det utställning i Östersund och Stockholm sedan eventuellt Berlin.
Förlagan till första delen av broderiet
1/6 av bana ett i Super Mario Bros broderad av Elsa Maria Olsson.


– ” Jag är öppen för förslag så den som har en stor vägg är välkommen att höra av sig. Det vore såklart jätteroligt att ställa ut den i något större TV-spels sammanhang.”

Elsa Maria har redan nya broderiprojekt inplanerade, de ligger inom andra område än det nuvarande. Hon har i stort sett bara fått positiva reaktioner på sitt stora broderiprojekt. Den bästa feedbacken, för henne, är att alla generationer verkar tycka att det är roligt. Hennes farmor, med bekanta, är överförtjusta i TV-spels broderier trots att de aldrig spelat spelen själva, berättar Elsa Maria.

Elsa Maria Olsson.

– ” Jag tror den vanligaste frågan jag får är hur jag orkar. Många tycker att jag är galen som gör någonting så stort, vilket jag kan förstå. Det är kanske inte alla som har det tålamodet.”  

Projektet har en egen blogg: Länk och Elsa Maria ser i framtiden att även en webbsida växer fram där försäljning av broderierna och mycket mer får plats.

 

 

Även på MySpace kan du se mer av hennes broderier: Länk

Veronica Olofsson