Skriv ut

Dåtid i Nutid, prylprofil v.7

Dåtid i Nutid.
webklarkappabak.jpg

Med ett tilldelat tema och en modeskiss, från en tid på Ålsta Folkhögskola, började
Ida Lidström skapandet av kappan som symboliserar dåtid i nutid.


”Närbild” var det tilldelade temat och Ida Lidström ville gå in närmare, gräva djupare i kultur och medeltid som är stora ämnen med många intressanta djup och bottnar.
Idas slutprojekt i kursen Textila Uttryck vid Umeå Universitet blev kappan ”Dåtid i Nutid”
Projektet var en form av redovisning för de kunskaper eleverna samlat på sig under kursens gång och Ida lät sig inspireras av den forntida klädseln vilket återspeglas i valet av material till kappan och broderi var en given teknik att ha med.

Det som var mest prövande under formgivningen var att få in temat i plagget. Hur uttrycker man sig för att folk ska förstå?
Med inspiration från 400- till 1500-talets broderier skapade Ida ett eget broderi som representerar hennes egna uttryckssätt. Att ta sig mycket tid till efterforskningar och ha tålamod med det man skapar är den största lärdom som Ida fått genom sitt skapande av kappan.

webforstautkastet.jpg  webandrautkastprojektet.jpg


De motgångar som Ida mötte var den knappa mängd fakta om klädhistorian runt 400- till 1500-talet. Medgången kom sedan när det var dags att hitta rätt material i tyget. Ida hittade på en gång ett tyg som kändes helt rätt och formgivningen av den stora kragen som blir till en huva av päls ordnade sig den med.
- ”Kappan har fått jätte bra reaktioner. De flesta har endast tittat på framsidan av kappan, men när jag sagt att det även är något på baksidan har reaktionerna varit ännu positivare. Väldigt roligt att få bra feedback.”


webxprimeterademedbroderiet.jpg  Tanken på att sy upp liknande kappor på beställning var inte helt självklart. Från början så trodde Ida inte att ens hon skulle vilja använda den själv men åsikten svängde och nu tycker hon att det är ett plagg som det är roligt att vara ensam om, än så länge.
Om allt går som Ida planerat så kommer hon inom en snar framtid ingå i ett skräddarkollektiv och på lite längre sikt är det eget skrädderi som hägrar.  
 idalidstrom.jpg

 

 


veoskrivet.jpg