Skriv ut

Graffititrasmattor, pryl v.2

Graffititrasmatta designad av Emma Billbäck uppvävd av  Annica Hedlund. – Att som barn gå mellan enorma färgsprakande fyrverkerier till väggmålningar, som helt utan blyghet tar sig plats och ton, måste på något vis ge en återklang i mitt eget skapande som vuxen.

Emma Billbäck


Genom sin tidigare utställning med graffitimålade granar blev Emma Billbäck 2006 inbjuden att hålla en separatutställning på Mora kulturhus. Emma, som är bosatt utanför Rättvik, bestämde sig då att arbeta igenom graffititemat mer på djupet. Utställningen kom att handla om hur hon påverkats av sin uppväxt i Stockholmsförorten Huddinge på 70-talet, när graffitin kom till Sverige.
– Att som barn gå mellan enorma färgsprakande fyrverkerier till väggmålningar, som helt utan blyghet tar sig plats och ton, måste på något vis ge en återklang i mitt eget skapande som vuxen.
Här där jag bor nu existerar knappast graffiti, men de gamla traditionella sätten att uttrycka sig i färg och form blomstrar, så jag bestämde mig för att låta uttrycken mötas och genom det illustrera mitt möte med den omvärld jag nu befinner mig i.

skiss Emma Billbäck tog kontakt med Annica Hedlund, konsthandväverska i Mora och rekommenderad av många. Emma presenterade sig och sin idé om att väva en trasmatta med ett graffitimotiv. Annica tillfrågades om hon var intresserad av projektet och om det var genomförbart. Det skulle inte likna en bildväv utan anknyta till en trasmatta.

Emma trodde att Annica skulle vara lite tveksam till projektet då den betalning hon kunde erbjuda för arbetet var hälften av mattorna. Annica Hedlund berättar att Emmas brinnande intresse för projektet räckte för att inspirera och hon trodde helt och hållet på idén från början.
– Det är alltid spännande att få delta i ett projekt som man inte har gjort något liknande av tidigare.

Samarbetet inleddes och för Annicas del blev utmaningen att hitta en vävteknik som kunde passa, att få färgfälten att mötas effektfullt. För Emma var det själva förlagan som kom att sätta viljan på prov.
– Jag inte är någon erfaren graffitimålare, och det tog ett tag att komma överens med sprayburkarna.

matta3 detalj

Annica Hedlund började projektet med att väva mattan i grå och orange. De var oerhört nyfikna på hur resultatet skulle bli. Den första mattan var färdig i januari 2007. De båda blev helnöjda när mattan till slut låg på golvet. Lika nöjda med resultatet blev de båda med de två andra mattorna, som färdigställdes lagom till Emma Billbäck utställning på Mora kulturhus den 2 februari 2007.

Graffititrasmatta designad av Emma Billbäck uppvävd av  Annica Hedlund. Graffititrasmatta designad av Emma Billbäck uppvävd av  Annica Hedlund.

Graffititrasmattorna har mötts av blandad reaktion.
Annica Hedlund berättar att hon fått en hel del positiva reaktioner på de annorlunda vävarna.
– Det har varit en del som rynkat på näsan också. Man får inte glömma bort att vi bor och arbetar i Dalarnas mest konservativa områden.
Emma Billbäck berättar att något av det roligaste efter utställningen var att läsa gästboken.
– Besökarna verkligen älskade mattorna, och de foton och smycken jag visade på samma utställning överskuggades totalt av Graffitimattorna. Sedan när de visades på Vävmässan i Leksand 2008 var det naturligtvis några höjda ögonbryn och kommentarer som - Får man verkligen göra så?

........... Graffititrasmatta designad av Emma Billbäck uppvävd av  Annica Hedlund.

Emmas egna reflektioner är att i Dalarna kan det vara svårt när man vill flytta gränserna för hundraåriga traditioner. Det dummaste, enligt henne, var i en artikel av en kulturjournalist, som skrev att de hade spraylackat på mattorna. Emma undrar om han ens var inne i lokalen efterson de är så uppenbart handvävda.

Annica Hedlund har efter samarbetet arbetat vidare i tekniken och har bland andra motiv gjort två blomsterväggmattor till ett demensboende i Mora.

Graffitimattorna är till salu. De har än så länge bara visats på ett par utställningar men Emma och Annica hoppas att de snart får egna hem hos privatpersoner, eller ännu hellre på någon offentlig yta där många personer får möjlighet att se dem.
Har du idéer till en personlig Graffititrasmatta så är Emma och Annica öppna för att ta emot din beställning.

emma

Annica Hedlund

Emma Billbäck 40 år.
Född i Göteborg, flyttade till Huddinge när hon var 4 år.
Bor nu i byn Backa utanför Rättvik i Dalarna.
Silversmed/smyckeformgivare, samt form och bildkonstnär och formgivare av trädgårdsprodukter.

Besök Emmas hemsida                           LÄNK
Och hennes sida för trädgårdsprodukter    LÄNK
.. Annica Hedlund 52 år.
Född i Borås, bor i Mora sen 1974.
Handvävare, utbildad på Vävhögskolan i Borås.
Arbetar heltid med sitt Väv-företag, Mora Vävateljé

 

Veronica Olofsson