Skriv ut

Jester´s choice, pryl v.18

janna.jpg 


Jester´s choice


Janna Öström-Berg är 25 år filosof och bosatt i Umeå. Hennes mössa Jester´s choice har fått många positiva kommentarer kring dess originalitet och speciella uttryck.
-Det har nog något med det där sött galna att göra, säger Janna.

Under en längre period funderade Janna Öström-Berg på att sticka en mössa med någon sorts öronlappar, liknande inkamössorna, men nöjde sig ej med att sticka en sådan rakt av. Det som gav inspiration och som slutligen ledde fram till Jester´s choice var de typiska ”narrluvorna” med flera strutar och bjällror, samt ett mönster på en barnmössa med pannflik och öronlappar som Janna hittat hos sin mor. Janna Öström-Berg beskriver att hon skissade på olika varianter och tillslut fastnade för det cyber-/steampunk-aktiga hos denna variant.

jannamossa1jpg.jpg  -Eftersom barnmössan var stickad från baksöm till baksöm och jag tänkte sticka nerifrån och upp, och dessutom lägga till strutarna i förlängningen av flikarna, så fanns det en del saker som behövde lösas allt eftersom. Det visade sig dock att modellen passade utmärkt för den typen av avslutning högst upp, att den nästan behövde det när den stickades på det här viset, för att det inte skulle sticka upp underliga flikar lite här och var. 


Janna upptäckte att proportionerna från barnmössan gick att använda rakt av. Dessvärre visades sig mössan bli alldeles för stor. Detta löste hon på ett smidigt sätt genom att filta den i maskin, vilket gjorde den både tätare och bättre formpassad. En förklaring kan även vara att hon tog den direkt ur maskinen och bar mössan tills den torkade helt.
– En överhuvudtaget lysande idé!

På frågan när hon bestämde sig för att Jester´s choice var färdig svarar Janna.
-När jag vågade bära den offentligt första gången.

Fler människor än vad Janna Öström-Berg förväntat sig har uttryckt en önskan om att ha en Jester´s choice.
-Och jag har hittills inte sett någon pröva mössa och inte passa i den, säger hon. På det speciella sätt som Jester’s Choice får alla att se lite sött galna ut. 
 
jannamossa2pg.jpg 

Vill man ha en Jester´s choice kan man höra av sig till Janna Öström-Berg, som beroende av tid, möjlighet och lust tar upp beställningar.

Anna Palm