Skriv ut

Julia Holm V.29

Julia Holm, 23 år. Pluggar till textillärare samt textilvetare i Uppsala.webjulia.jpg
Julia är en inbiten textilmänniska, men inom det området kan det variera kraftigt. Just nu är det garn och broderier. Hon gillar dock att applicera textila tekniker på icke textila material. Det blir även en del metallslöjd, mest för att hon gillar koppartrådar och bassträngar.

I framtiden skulle hon vilja driva en svensk hantverkstidning, med massor av tips och idéer som riktar sig mer mot ungdomar och ”folk som inte virkar vita spetsdukar”, vilket hon tror skulle göra mycket för många.


Det senaste alstret är små grönsvarta, stickade och tovade Ipod-fodral.
Någon tid för att tillverka för försäljning har hon inte nu.
– Man är rätt slut när man har gjort det som ska lämnas in. Men jag säljer random produkter lite då och då, både beställningsjobb och annat, säger Julia.Julia berättar om när hon deltog med tre kläduppsättningar i en modevisning på en Queerfestival i maj. (Kulturföreningen Queerdykes, festivalen Queerqult)
- Det var kul, jag har aldrig gjort något liknande, men jag har alltid varit mycket intresserad av området hur kläder skapar identitet och hur vi använder kläder för att skapa identitet, så det gav mig mycket.
modevisning.jpg

Hur hennes slöjdande började har hon ingen aning. Det fanns alltid material och verktyg hemma.
– Vi hade kanske inte jättemycket pengar under min uppväxt så ville man ha något fick man göra det själv. Eller göra om, eller… ja, ni vet. Hantverk har alltid tilltalat mig, det har alltid varit ett sätt att andas.
På frågan om hon ser på sig själv som slöjdare, hantverkare, designer eller har en egen definition så svarar Julia kort och gott, Kulturtant.
– Det beror väldigt mycket på vem jag pratar med och vad det är jag visar fram. Ibland passar det ena bättre ibland det andra.
Hon har utvecklats som hantverkare och har framförallt slutat se det som en hobby som hon pysslar med när hon egentligen borde göra något vettigare. Julia har börjat se det som något hon faktiskt lever och andas med.
– Jag har lärt mig mycket på olika utbildningar, både teknikmässigt och om mitt eget hantverkande som har fått det att lyfta ett par plan. Något jag har jobbat mycket med är prestationsångest, som jag tror är ett ganska vanligt problem bland hantverkare. Det har tagit mycket tid och kraft och blir fortfarande ibland väldigt handikappande, men det är bättre än vad det kunde vara och jag börjar bli rätt bra på att strunta i prestationsångestmonstret. Då blir det också lättare att göra saker, berättar Julia.
broderi.jpg

Inspirationen finner hon överallt. Hon blir väldigt påverkade av musik.
Tittar mycket på bilder, film och konst för att hitta former, uttryck eller hela saker hon vill göra. Julia kan hitta inspiration i materialen, ett nystan kan få ligga i flera år tills hon plötsligt vet precis vad det vill bli. Något annat Julia tycker är inspirerande är att sitta på en plats, kan bli i flera timmar, och bara titta på folk, deras kläder och hur de beter sig.
Den konstigaste frågan hon har fått som hantverkare är av ett ex till en av hennes vänner. Han ville att Julia skulle följa med honom och handla kläder, för hon läste ju textil och då (införstått) kunde hon sådant där med färglära och vem som passar i vad.
– Annars är det mest folk som inte förstår varför jag vill ha betalt för att fålla upp deras gardiner, när jag nu tycker att det är kul att sy…


Det Julia tror kan förändra hantverkssynen är att någon gör upp med Sveriges kulturelitism. Mycket kanske ligger i den ekologiska tänkande, att köp och släng- modet som finns idag förändras i takt med att det faktiskt inte går att upprätthålla längre, och en ny trend sätter in. Tyvärr är det här ett ämne som kräver en hel uppsats, säger Julia.
När Julia får frågan om vad hon tycker saknas i kultursverige idag så hänvisar hon till en bok som heter Svensk Smak och är skriven av Zandra Ahl och Emma Ohlsson. Den handlar om kulturelitismen i Sverige, och varför hantverkande fortfarande anses lite halvfult.
armmuddar.jpg

Julia fick frågan om hur hon som slöjdlärare tänker inspirera sina elever.
– Inspirerande sal med mycket saker, bilder och inspiration på olika sätt som byts ut ofta. Och jag ska INTE bli en sådan där lärare som säger åt eleverna att något är fult. När jag har varit ute på praktik har jag tyvärr sett mycket fler exempel på saker jag inte vill ha med, inte vill göra och så vidare, säger Julia Holm.

Vill man se mer av Julias hantverk kan man besöka pixbox Länk
och ozelote, där finns det fler bilder.

 

 

 

 

Skrivet av Veronica Olofsson.