Skriv ut

Lillstol, pryl v.13

Lillstol

- Hur ska jag som designer förhålla mig till hållbarhet och miljö? Varför ska jag göra ytterligare en produkt som bidrar till konsumtion, kostar energi och tär på miljön?

Det var frågor som Mats Gylldorff, designstuderande från Nybro och Malmö ställde sig inför ett projekt på Designprogrammet på Högskolan i Kalmar.
Mats Gylldorff
 - Vi utgick från en gammal stenlada som skulle göras om till två bostadshus. Till ett av husen skapade vi en familj och utifrån den, ladan och begreppet ”hållbar utveckling” skapade jag en sittmöbel för barn – Lillstol.

Mats tog inspiration av barns lek och fantasi och genom leksaker som Lego, Transformers och Starwars. Han reflekterade även över vad och hur man ska göra för att påverkan av miljön ska bli så liten som möjligt.
Inspiration till Lillstol
Inspiration till Lillstol

Lillstols slutgiltiga form bestämdes efter en redovisning för handledarna. Då hade Mats byggt upp otaliga skissmodeller i fullskala och även en flertalet 2-dimensionella skisser. Runt årsskiftet 2007/2008 var Lillstol till 95 % klar. Sedan gjordes ytterst få förändringar när den pressades i fiberpapp.
Lillstol Lillstol Lillstol

- Under hela processen hade jag en tanke på att även göra ett bord. Denna tanke skissar jag nu vidare på. Det är då möjligt att formen på lillstol ändras för att överrensstämma med bordet.

Mats har fått många positiva reaktioner på Lillstol, inte bara på dess form utan på hela konceptet att barn får rita och sätta sin egen prägel på stolen. Efterfrågan finns att sälja stolen bl.a. från Tyskland och Taiwan.

Konceptet med formpressad fiberpapp är något som Mats ser stor potential i. Målgruppen för hans nya idé har dock vuxit och blivit studenter.

- Jag själv kommer från Malmö och för att flytta behöver jag hyra ett stort släp och köra ett par gånger fram och tillbaka för att få hem alla möbler. Det är inte alltid man kan hyra möblerade lägenheter. Så istället skulle man kunna ta tåget de 30 milen och köpa mindre kostsamma men lika hållbara fiberpappstolar och bord m.m. När man sen är klar med studierna slänger man dem (eller säljer/ger bort) och återvinner till energi.


Mia Lindgren