Skriv ut

Linnea Blomgren v.47

linnea.jpgLinnea Blomgren, 27 årig Konstväverska från Stockholm, boende i Båstad.

Linnea arbetar med textilt hantverk i olika former: färgning, vävning, broderi och sömnad. Hennes favoritmaterial är ull, siden och papper. Det senaste hon skapat är sidensjalar, broscher och vikväggar, allt mönsterfärgat i shibori-teknik (färgreservage).
Den senaste installationen/objektet är ”MÖTE” en handbroderad halvridå 6 x 1,5m stor, i ull och siden som Linnea skapade till en performance som visades på Galleri Nivå 125 i Båstad i somras och på Aoseum i Åhus.


Linnea benämner sig själv som konsthantverkare och formgivare. Ibland ritar hon bara produkten men emellanåt gör hon allt själv.
kontra.jpg

De projekt som ligger henne varmt om hjärtat är de projekt hon gjort i samarbete med koreograf Pavel Cassius. De har hunnit bli fem hitintills. Det senaste var ”MÖTE” en performance (i textil, dans och musik), om människors möten och förutsättningar till möten.
– Det är så intressant och utvecklande att samarbeta med andra discipliner som dans och musik. Inte bara ditt verk är i fokus utan det är vad ni skapar tillsammans. Kontakten och samhörigheten, att göra en ny helhet.

Linnea BlomgrenLinnea berättar att Pavel Cassius, dansaren Karen H Mikaelsen och musikern Jacob Montén är fantastiska att samarbeta med. Öppna, nyfikna och fulla av egna idéer och energi.
– Vi utförde denna performance bakom halvridån, så att bara benen syntes. Deras kroppar mötte kropparna sydda i ridån, 13 personer som alla har en gemensam nämnare, mig. Jag har mött dem alla och fotograferat dem. Sedan har försökt fånga deras uttryck i förenklade silhuetter.

Hennes slöjdande började med glädje, men det tog ett tag innan hon bestämde sig för att satsa på slöjden.
Den väg hon har gått är via en textillinje på Folkhögskola och tre år på textila hantverksutbildningen på Handarbetets Vänners Skola. Sedan 2003 har Linnea eget företag, Neaform. 
Hon har utfört uppdrag som formgivare för Klässbols linneväveri och Design House Stockholm. Sedan januari 2007 är hon även konstväverska på Märta Måås Fjetterström.
Linnea har dessutom hunnit med att delta i utställningar och mässor i Sverige och Japan sedan 2005.

Ett av hennes bästa hantverksminnen är när hon var konstnärligledare/assistent på Slöjdcirkus i Helsingborg 2004.
– Härligt med slöjd, musik och teater i ett. Dit kom många barn och lärde sig att slöjda i en inspirerande miljö och det var även inspirerade för mig.
Ett annat fint minne och det senaste är när hon och en vän satt på Röhsska museet och spontanbroderade på ett gemensamt, allmänt broderi, mitt i en av utställningarna.
– Vi blev så glada att besökarna uppmanades att delta i utställningen. Mer broderi åt folket!

Det senaste hon har lärt sig är Japansk Shibori, att färga med reservage vilket hon arbetar med just nu. Att väva stora mattor är fantastiskt roligt och en ny utmaning för Linnea.  Även samarbeten i alla former med möbelsnickare, koreografer, andra textilare och fotografer.


Hennes förebilder är Siri Derkert, Billie Holiday, Reiko Mori och Kaisa Melanton.
Inspirationen finner hon i orättvisor, miljöer, människor, text, arkitektur, ytor, strukturer. Allt som påverkar.
Människor frågar mycket underligt men en av de konstigaste frågorna hon har fått, när det gäller hennes hantverkande, är;
- Får du betalt?
Alldeles för många tror att hantverk bara är en hobby.

Linnea Blomgren
Det Linnea tror kan förändra hantverkssynen är att folk tar betalt vad det faktiskt kostar när de säljer sina alster. I kombination med hög kvalité och doktorander i konsthantverk tror hon att synen på hantverk skulle förändras radikalt.
Om framtiden när det gäller sitt eget hantverkande säger Linnea att det är hantverket som driver henne.
– Det blir en hel massa skoj, grafiskt, politiskt och engagerande, livet ut för mig. 

Linneas företag heter Neaform och sina produkter finns på Form o Designcenter i Malmö, Svensk Form Sthlm, Mikaela Willers butik o Ateljé, Klässbols linneväveri och snart också på Formargruppen i Malmö och Design House Sthlm.

Besök hennes hemsida Länk


Skrivet av Veronica Olofsson