Skriv ut

Made by Engelsk konfekt, pryl v.16

Made by Engelsk konfekt

Made by Engelsk konfekt
Made by Engelsk konfekt är stolen som tillverkats efter inspiration från regniga sommardagar hos mormor och morfar.
Cecilia Olsson
 Stolen är tillverkad av Cecilia Olsson som studerar första året på Mastersprogrammet i Design på HDK (Högskolan för Design och konsthantverk vid Göteborgs Universitet)

- Dagens massproduktion gör att människor konsumerar utan att tänka. Att byta heminredning har blivit lika vanligt som att köpa nya kläder. Som konsumenter skaffar vi oss nya, trendiga produkter trots att våra gamla fortfarande fungerar.
 
- Till Stockholm Furniture Fair 2008 utgick vår klass från konceptet ”Made by Memories”, eftersom vi tror att föremål som bär på en historia är mer värdefulla, intressantare och viktiga för oss. Det där extra värdet i en produkt gör att vi värderar dem högre och behåller dem längre. De mest hållbara produkterna är de som är gjorda för att hålla för all framtid. 

- Mitt minne utgår från somrarna hemma hos mormor och morfar. När det var dåligt väder och vi inte kunde vara ute och leka, satt jag och min storebror och krängde i oss Engelsk Konfekt tills vi knappt kunde resa på oss. De flesta av oss har någon typ av relation till engelsk konfekt. Antingen man gillar dem eller inte. 
 Inspiration, Engelsk konfekt Made by Engelsk konfekt
Cecilia berättar att föremål som utgår från minnen av exempelvis ett godis som Engelsk konfekt appellerar till människor i vissa delar av världen. Här i Skandinavien associerar många hennes stol till just godiset medan människor från andra delar av världen kanske bara ser just en stol, vilken som helst.

- I vissa kontexter är det viktigt att utgå från geografi och kulturell förståelse, men i detta koncept valde jag att fokusera på annat.

Vid tillverkningen blev Cecilia sponsrad med gummi från Lundgrens AB och med filt från Nordifa. Det var en stor fördel eftersom det ofta kan vara svårt att få tag på material i mindre storlekar. Cecilia tar upp beställningar på stolen men håller samtidigt på med en research angående mer lämpliga material. Om stolen ska börja produceras kommer hon att tillverka den i mer stilstarka och lättskötta material.
Made by Engelsk konfekt Made by Engelsk konfekt Made by Engelsk konfekt
Stolen har visats på flera webbsidor i olika länder och de direkta reaktioner som Cecilia har fått har ofta varit ”Aha, Engelsk konfekt” och ett leende. Många har också sagt sig vilja smaka på stolen.